Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) informerer om tiltak for å bedre forsyningssikkerheten for kraft. Foto: Terje Pedersen / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) informerer om tiltak for å bedre forsyningssikkerheten for kraft.

Strengere kraftkontroll skal hindre strømkrise i Norge

Strømeksporten skal bremses når vannstanden er under et visst nivå. Slik skal Norge unngå kraftkrise i årene som kommer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Det opplyste statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse om forsyningssikkerheten for kraft. Flere tiltak skal nå formaliseres for å sikre strøm til befolkning og industri. Den nye styringsmekanismen skal innføres i god tid før neste vinter, opplyser regjeringen.

– Vi skal holde igjen på vannet i magasinene ved utsikter til knapphet. På den måten reduserer vi eksporten, sa Støre.

Statsministeren understreker at vi ikke kan ta det for gitt at vi har strøm 24 timer i døgnet, 365 dager i året.

– Vi skal ha kontroll med at vi har nok kraft i Norge. Selve bunnplanken for dette er vår egen forsyningssikkerhet. Vi skal være trygge på at vi alltid har nok vann i magasinene våre. Det skal alltid være strøm i stikkontakten, og vi skal ha nok kraft til industrien vår, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Flere tiltak

Den nye styringsmekanismen som regjeringen vil innføre, består blant annet av følgende tiltak:

* lovfesting av produsentenes ansvar for å bidra til forsyningssikkerheten for kraft

* krav om at produsentene utarbeider strategier for å ivareta forsyningssikkerheten og adgang for energimyndighetenes til å føre tilsyn og kontroll med disse, herunder sanksjoner

* adgang for energimyndighetene til å gripe inn i magasindisponeringen i situasjoner der det er reell fare for knapphet på energi

– Brukes unntaksvis

Energimyndighetene har allerede adgang til å gripe inn i hvordan strømprodusentene styrer vannmagasinene når nivået synker faretruende. Nå legges det opp til at myndighetene kan gripe inn tidligere.

Endringer i klimaet fører til at det også blir store endringer i vannstanden, slik vi har sett de siste årene, understreker Støre.

Olje- og energiminister Terje Aasland sier at statens adgang til å strupe eksporten i gitte, alvorlige situasjoner bare kan brukes helt unntaksvis.

Adgangen til å gripe inn skal kun gjelde når det er reell fare for knapphet på energi, og når det er tydelig at produsentenes risikovurdering avviker klart fra myndighetenes.

EØS-tilpasning

Arbeidet med å formalisere ordningen starter umiddelbart. Norges vassdrags- og energidirektorat har fått i oppdrag å starte forskriftsarbeidet, og Olje- og energidepartementet starter med lovarbeidet. Ordningen skal ses i sammenheng med eksisterende virkemidler for svært anstrengte kraftsituasjoner (SAKS).

– Situasjonen vi nå ser i energimarkedene i Europa, kan strekke seg over lang tid. Energimyndighetene vil derfor vurdere kraftsituasjonen løpende og ta i bruk de ulike trinnene i mekanismen når behovet skulle tilsi det, sier Aasland.

Eksportrestriksjoner er i utgangspunktet forbudt etter EØS-retten. Men ifølge regjeringen kan noen restriksjoner likevel være tillatt når de begrunnes med forsyningssikkerhet.

– Det har vært en usikkerhet om hvorvidt og når eksportbegrensninger kan benyttes. Her finnes det imidlertid et handlingsrom innenfor EØS-retten vi ønsker å benytte, sier Aasland.

Powered by Labrador CMS