Politisk streik og markering foran Stortinget med krav om å forby bemanningsbransjen.

Streikende til kamp mot bemanningsbyråer

– Dette kan vi ikke leve med, sier streikende fagarbeidere som markerte den politiske kampen mot bemanningsbyråene utenfor Stortinget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

De streikende krevde en umiddelbar stans i bruk av bemanningsbyråer i bygg- og anleggsbransjen i Oslo-fjordområdet da de møttes til politisk markering onsdag.

Rundt 10.000 fagarbeidere over hele landet gikk ut i politisk streik for å forby bemanningsbyråer innen bygg- og anlegg i Oslo og Akershus. Flere hundre samlet seg til politisk markering utenfor Stortinget under parolen «Nei til sosial dumping. Forby bemanningsbransjen».

Solberg vil ikke ha forbud

Bemanningsbransjen var også tema inne på Stortinget noen timer tidligere da statsminister Erna Solberg (H) svarte på spørsmål i spørretimen. Hun avviste at et generelt forbud mot innleie er veien å gå for å få bukt med dårlige arbeidsvilkår.

Hun vedgikk at det er bekymringer knyttet til bygg- og anleggsbransjen, særlig i oslofjordområdet, men mente et forbud vil kunne bidra til at reglene blir for strenge.

– Det høres enkelt ut å lage et generelt forbud mot innleie, men det er også prosjekter som har behov for å ha innleie for å ta topper, understreket statsministeren.

Solberg understreket at regjeringen har laget flere forslag som nå har vært på høring, for å gjøre noe med situasjonen.

- Omfattende bruk

De streikende krever et forbud for å få bukt med den stadig økende andelen midlertidig ansatte i byggebransjen i dette området. En kartlegging Fellesforbundet har gjennomført, viste at på 59 byggeplasser i Oslo og Akershus var hele 73 bemanningsforetak representert.

– Innleie på byggeplassene har blitt så omfattende at vi er på full fart tilbake til et løsarbeidersamfunn. Rettigheter som vi har brukt over hundre år på å bygge opp i Norge, er nå på vei til å bli revet ned, sier Ullmann.

Arbeidsmiljøloven åpner for «å forby innleie av visse arbeidstakergrupper eller på visse områder når viktige samfunnshensyn tilsier det». De streikende foreningene mener det punktet for lengst er nådd i Oslofjord-regionen.

– Problemet er størst i denne regionen, men forbudet trengs over hele landet, fordi utviklingen undergraver forutsigbarheten til arbeidsfolk alle steder. Men dette er en start, sier Ullmann.

Håper på KrF

Både SV, Rødt og Arbeiderpartiet har kommet med ulike forslag knyttet til forbud mot innleie av arbeidere. Rødt krever et midlertidig forbud mot innleie av bygningsarbeidere i oslofjordområdet nå, mens Arbeiderpartiet ber regjeringen utrede med sikte på å innføre et forbud mot innleie begrenset til enten de mest utsatte geografiske områdene eller de mest utsatte bransjene.

SV går lengst og ønsker forbud mot bemanningsbyråer i alle bransjer i hele landet. Senterpartiet har varslet støtte til Aps og Rødts forslag, skriver FriFagbevegelse.

Kritikk mot Ap

Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel, kommer med sterk kritikk av Ap.

– Bemanningsbransjen dekker et grunnleggende behov innen både offentlig og privat sektor. Forslaget fra Arbeiderpartiet om å forby den seriøse delen av bemanningsbransjen innen bygg og anleggsbransjen har ingenting med å bygge et seriøst arbeidsliv å gjøre, sier hun.

– Du løser ikke problemene ved å forby den seriøse delen av bemanningsbransjen. Det vil åpne døren for mer svart økonomi. Gjennom et forbud risikerer vi for eksempel at byggeprosjekter stopper opp fordi vi ikke har nok folk på jobb. Det er det ingen som er tjent med, legger Kaltenborn til.

Regjeringen la i sommer fram tre høringsforslag for å regulere bruken av midlertidige ansettelser og skal snart legge fram sine endelige forslag for Stortinget.

Powered by Labrador CMS