Et basketballstativ i elven Elben i Bad Schandau i Tyskland. Foto: Jan Woitas / DPA via AP / NTB

Storflommen i Sentral-Europa på vei mot Budapest – 21 omkommet så langt

Storflommen i Sentral-Europa krever stadig flere liv, og 21 personer er nå bekreftet omkommet. Nå er flommen på vei mot Budapest i Ungarn og Wroclav i Polen.

Publisert

Dødstallene inkluderer minst seks i Polen, fem i Østerrike, sju i Romania og tre i Tsjekkia.

Blant de siste bekreftede dødsfallene er to menn i Klodzko i Polen, hvorav en av dem var 82 år gammel, samt en eldre kvinne i den østlige regionen Niederösterreich i Østerrike.

Til tross for at været har stabilisert seg i noen områder, er ikke flommen over av den grunn. Nå er det ventet store ødeleggelser i Ungarn og flere steder i Polen.

Budapest stålsetter seg

Elven Donau går tvers gjennom den ungarske hovedstaden Budapest, og tirsdag ble soldater sendt ut for å forsterke sperringene langs elveleiet.

Myndighetene i Budapest har allerede begynt å stenge flere av kaiene i byen. Det er også bestemt å stenge den nedre delen av den ikoniske Margaretøya, som ligger midt i Donau.

I Wroclaw, sørvest i Polen, er elven Oder ventet å flomme over i løpet av de neste dagene. Både brannmannskap og soldater har brukt natten til å stable sandsekker. Myndighetene i byen har sagt at de venter at flomtoppen nås fredag.

En dyrehage som ligger langs elven, har bedt frivillige om å hjelpe til.

– Vi og dyrene våre er svært takknemlig for hjelpen deres, skriver dyrehagen i en oppdatering tirsdag morgen.

Falske rykter

Samtidig har myndighetene i byen tilbakevist falske rykter på nettet om at elvedikene snart kommer til å bli sprengt i stykker, at vannet i springen er forgiftet og at tusenvis av innbyggere kommer til å ble tvangsevakuert.

– Når det gjelder dikene, så styrker vi dem i stedet for å ødelegge dem, skriver byrådet. Det fastslår også at vannet fortsatt er trygt å drikke.

Sør for Wroclaw har innbyggere brukt natten til å redde byen Nysa fra vannmassene etter at elven Nysa Klodzka gikk over sine bredder mandag. Ifølge byens ordfører Kordian Kolbiarz har 2000 menn, kvinner, eldre og barn dannet en menneskelig kjede som lempet sandsekker ned til elvebredden. Byen har 44.000 innbyggere.

– Vi gjorde rett og slett alt vi kunne. Denne kjeden med mennesker som kjemper for vårt Nysa, var utrolig. Takk! Vi kjempet for Nysa, Vårt hjem. Våre familier. Vår framtid, skriver ordføreren på Facebook.

Vannet på retur

De siste dagene har både Tsjekkia, Østerrike, Romania, Polen, Slovakia og Tyskland blitt rammet av oversvømmelser som følge av store nedbørsmengder.

I Tsjekkia har vannet trukket seg tilbake i to hardt rammede regioner i nordøst.

Flommen har ført til skader for milliarder av euro, og myndighetene har utplassert 2000 soldater som skal hjelpe til med oppryddingen.

Fredag og lørdag holder Tsjekkia lokalvalg, men mange av bygningene som skal brukes som valglokaler, er nå skadet.

Frykter at demninger ryker

Også i Østerrike har vannet trukket seg noe tilbake, men landet er fortsatt i beredskap. Det er fare for at demninger ryker og for jordskred, og mange mennesker er uten strøm, melder nyhetsbyrået DPA.

I regionen Niederösterreich er fortsatt 271 veier stengt på grunn av flommen, mens 26 lokalsamfunn er isolert.

De fleste dødsfallene så langt har skjedd i Romania, der områder øst i landet er spesielt hardt rammet, men der vannet begynte å trekke seg tilbake i helgen. Sju personer er bekreftet omkommet.

Rundt 6000 gårder er blitt oversvømt i et område som for det meste består av små landsbyer. Mange innbyggere måtte klatre opp på takene for å unngå å bli tatt av vannmassene.

Powered by Labrador CMS