Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre er skeptisk til ROT-fradrag. Onsdag møtte han en rekke sentrale aktører i byggenæringen. Da var ikke skattefradrag på møteplanen.
Støre skeptisk til ROT-fradrag
Ap-leder Jonas Gahr Støre er skeptisk til skattefradrag for rehabilitering, oppussing og tilbygg, men vil likevel lytte til ROT-argumentene fra byggenæringen. – Men vi er ikke på glid, understreker han.
Arbeiderpartiet har lenge vært blant de tøffeste motstanderne av innføringen av et ROT-fradrag etter svensk modell i Norge.
Da Byggeindustrien møtte Jonas Gahr Støre onsdag, snakket han om sin bekymring rundt de store utfordringene norsk byggenæring har med et marked som rammes av useriøse aktører, svart arbeid og organisert kriminalitet.
Men han tror ikke et ROT-fradrag er veien å gå for en mer ryddig næring, slik Byggenæringens landsforening og flere andre sentrale aktører i byggenæringen mener.
– Jeg hører de sier det, men vi er i utgangspunktet skeptiske. Likevel skal vi ikke la være å høre på det de kommer med. Dette er jo ikke et ideologisk argument fra byggenæringens side, men noe de mener kan virke positivt, sier Jonas Gahr Støre og begrunner samtidig hvorfor han er skeptisk til et ROT-fradrag i Norge.
– Vi har vært imot tanken om at en del av arbeidet og verdiskapningen som skjer i Norge skal unndras de vanlige spillereglene i økonomien.
– Men dere vil likevel lytte til ROT-argumentene sier du?
– Ja, vi lytter. Men vi er ikke på glid, understreker Støre.
Etterlyser ny inngang i debatten
Administrerende direktør Jon Sandnes i Byggenæringens landsforening mener det blir feil å trekke frem det han kaller «fordelingspolitikk-kortet» og etterlyser en ny inngang i ROT-debatten fra politisk hold.
– De må ta ROT-debatten på en ny måte, ikke alltid dra frem de samme konjunktur-, proveny- eller fordelingspolitikk-kortene. Ja, de debattene er der, men det grunnleggende spørsmålet her er om man vil kvitte seg med svart arbeid eller ikke.
– Er svaret ja, så er ROT-fradraget et veldig effektivt virkemiddel for å bli kvitt denne delen av markedet, sier Jon Sandnes.
- Tyngre vei å gå
– Arbeiderpartiet er viktig for dere, hva skal dere gjøre for å overbevise dem om det?
– De er åpenbart viktige, og vi må forsøke og nå frem med våre budskap. Men nå handler det først og fremst om regjeringen som sitter der i dag, og får vi med oss Krf og Venstre så er det jo flertall for en slik ordning.
– Når det gjelder Arbeiderpartiet, er nok det en noe tyngre vei å gå, spesielt nå som Støre sier at de ikke er på glid.
Se til Sverige
Jon Sandnes mener både Støre og andre politikere må se hva som har vært effekten av ROT-fradraget i Sverige. Nylig besøkte rettslig ekspert Pia Blank Thörnroos i det svenske Skatteverket Virke Byggevarehandels frokostmøte om ROT-fradrag. Der fortalte hun en stor holdningsendring blant forbrukerne.
– Ordningen med ROT-fradrag stimulerer privatpersoner til å kjøpe hvitt når de kjøper tjenester. Før ordningen ble innført i 2008 var det mest svart. Nå har det blitt et annet syn. På dette området har vi anvendt skatt som styringsverktøy for å endre folks innstilling, sa hun til Dagens Næringsliv.
Jon Sandnes mener erfaringene fra Sverige spenner bein under en del av motstandsargumentene i Norge.
– Provenytapet i Sverige var på 14 milliarder, og etter fem-seks år så er inntektene på i overkant av 13 milliarder. Vi snakker med andre ord om en differanse i underkant av en milliard. Når det gjelder konjunktur-argumentet, så ja, det gjaldt det første året. Men dette er gjort om til en permanent ordning, og permanente ordninger er ikke med på å ta hånd om konjunkturer.
– Da står man igjen med en debatt om fordelingspolitikk. I det bildet er det mye som tyder på at mange av forbrukerne i den øvre del av inntektskjeden kjøper svarte tjenester, sier Sandnes.