Slik ser sarkofagene i det kongelige mausoleet ut. Kong Haakon og dronning Maud er stedt til hvile i en marmorsarkofag (i midten), mens kong Olav og kronprinsesse Märtha stedt til hvile i bronse-sarkofag. Foto: Morten Hvaal / NTB

Støre om sarkofag-millioner: – I tråd med tradisjonen

Regjeringens bevilgning på 20 millioner til å bygge en sarkofag til kongeparet, har blitt en snakkis. Nå forklarer statsministeren hvorfor det prioriteres.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har et monarki, vi har en konge og en dronning som vi skal ta godt vare på den dagen de ikke er blant oss, i tråd med de tradisjonene vi har i Norge, sier Støre.

I forslaget til statsbudsjettet som ble lagt fram mandag, dukket en uventet utgift opp: 20 millioner kroner til å anskaffe en sarkofag til kongeparet.

Sarkofag er en likkiste i stein som ofte er utsmykket med inskripsjoner og andre utsmykninger.

– Er det riktig å bruke 20 millioner kroner på dette?

– Det mener jeg, sier Støre, som igjen viser til en tradisjon som strekker seg helt tilbake til 1905, da Haakon 7. ble konge i Norge.

Snøhetta-design

Snøhetta har blitt valgt som samarbeidspartner for prosjektet, og utformingen av sarkofagen har begynt.

– På samme måte som for kong Haakon VII og dronning Maud, og kong Olav V og kronprinsesse Märtha, skal sarkofagen benyttes som siste hvilested for Hans Majestet Kongen og Hennes Majestet Dronningen i det kongelige gravkapellet på Akershus festning, skriver Kongehuset i en pressemelding.

SV: – Kommenterer ikke enkeltforslag

Regjeringen må forhandle med SV for å få budsjettforslaget sitt vedtatt i Stortinget.

Men SV-leder Kirsti Bergstø vil ikke si om de vil prioritere sarkofagen i sitt alternative budsjett eller om det blir tema i forhandlingene.

Hun dreier heller samtalen over på andre temaer:

– Jeg kommenterer ikke hva vi vil gjøre med enkeltforslag fra regjeringen nå. Det som er opprørende, er kuttene regjeringen har gjort på klima og natur, men også i SVs velferdsreform, tannhelsereformen, sier Bergstø til NTB.

Powered by Labrador CMS