Statsminister Jonas Gahr Støre frykter handelskrig mellom USA og EU og sier han vil gjøre alt han kan for at Norge ikke skal rammes. Foto: Paul S. Amundsen / NTB
Støre om økt Trump-toll: – Vi gjør alt for å hindre at Norge rammes
Det er dårlig nytt for verdensøkonomien og Norge at USA øker tollsatsene, sier statsministeren. Han vil «gjøre alt han kan» for å hindre at Norge blir rammet.
– At USA nå vil øke tollsatsene, skaper uro og usikkerhet. For et land som har åpen økonomi, og er så avhengig av handel og eksport som Norge, så er det dårlige nyheter. Det er også dårlig for verdensøkonomien, sier Støre til NTB.
President Donald Trump kunngjorde natt til tirsdag norsk tid at han skal innføre straffetoll på 25 prosent på stål og aluminium. Grepet omfatter all import av disse materialene. Det vil ikke bli gitt noen unntak fra den nye tollbarrieren, understreket han.
– Tollsatser 2.0 på stål og aluminium vil sette en stopper for utenlandsk dumping, øke innenlandsk produksjon og sikre våre stål- og aluminiumindustrier som ryggraden og bærebjelkene i USAs økonomiske og nasjonale sikkerhet, sa Trumps handelsrådgiver Peter Navarro på et møte med pressen, ifølge Reuters.
Frykter handelskrig
Norge har nokså begrenset eksport til USA på dette feltet. Men det produseres for mye stål og aluminium globalt. Varer som ikke finner veien inn i USA fordi Trump stenger markedet, kan oversvømme det europeiske markedet, som er en betydelig mottaker av norsk stål og aluminium.
Det kan gjøre det nødvendig for EU å gå til mottiltak som rammer bredt, og ikke bare amerikanerne.
– Det vi er mest urolig for, er en handelskonflikt mellom USA og EU der Norge kan bli rammet av EUs mottiltak. Det må vi gjøre alt vi kan for å unngå. Dersom Europa innfører tollsatser på all import, vil det være alvorlig for norsk eksport, hvis da ikke EU unntar oss fra mottiltakene, understreker han.
Økte tollsatser vil også ha betydning for eksporten direkte til USA, men det er uklart spesifikt hva dette betyr for Norge, ifølge Støre. Norge har over 400.000 arbeidsplasser i eksportrettet sektor.
– Vi er ikke med i EU, og vi er ikke med i EUs tollunion. Det er ikke en opplagt rettighet vi har gjennom EØS-avtalen. I dag går over 80 prosent av Norges eksport til EU og Storbritannia.
Kan ramme Norge hardt
– Norge har god grunn til å frykte at EU skal innføre generelle sikringstiltak på aluminium, sier analytiker Varg Folkman ved tankesmia European Policy Centre (EPF).
Han mener imidlertid det er mulig for Norge å forhandle fram et unntak fra eventuelle mottiltak fra EU, på linje med unntaket vi fikk på stål i 2018. Det ble nylig forlenget til 2026, slik at norsk ståleksport trolig ikke blir omfattet hvis EU skulle svare med å sette opp høyere tollbarrierer for stål.
– Da Norge fikk unntaket for stål i 2018, var det delvis fordi den norske ståleksporten til EU var relativt liten. Men Norge selger ganske mye aluminium, så det kan være at man gjør en annen vurdering der, sier Folkman.
EU-kommisjonen ville ikke svare på om Norge og de andre EØS-landene vil få unntak fra mottiltakene.
– Vi kjenner ikke detaljene i Trumps tollforslag, det omfatter hundrevis av ulike varegrupper. Før vi vet mer, kan vi ikke si noe om hvordan vi vil reagere, og hvem dette vil gjelde, sier kommisjonens talsperson Olof Gill til NTB.
Drar til München-konferansen
Næringsminister Cecilie Myrseth har de siste dagene snakket med LO, NHO og Hydro, og regjeringen har løpende kontakt med norske bedrifter.
– Vi bruker våre kontakter inn mot EU og den amerikanske administrasjonen. Dette er også en viktig grunn til at jeg har bedt Jens Stoltenberg, Espen Barth Eide og Tore O. Sandvik om å reise til München-konferansen mot slutten av denne uka, sier Støre.
Han er tydelig på at regjeringen nå setter alle krefter inn på å ivareta Norges interesser.
– Vi har ikke noen sikkerhet for at alt går enkelt framover. Tvert imot, sier finansminister Stoltenberg til NTB.
– Jeg drar til München som norsk finansminister, men der er det også veldig mange andre økonomiministre, finansministre og andre det er viktig å snakke med for å bidra til å trygge norske arbeidsplasser, hindre at det blir iverksatt tolltiltak, handelstiltak mot Norge. Og det skal jeg bruke mye av tiden min i München til, sier han.
Trump: Ingen unntak
Den nye tollsatsen er på sett og vis en videreføring av tollsatsene Trump innførte i 2018, men denne gang uten unntak for noe land – enn så lenge. I kunngjøringen antyder Trump at han kan være villig til å gjøre unntak for Australia, men i timene etter kunngjøringen, var mye fortsatt svært usikkert rundt innretningen.
– Toll på stål og aluminium er dårlig nytt for verdenshandelen og norsk næringsliv, sier viseadministrerende direktør Anniken Hauglie i NHO til NTB.
Norge har begrenset eksport av stål og aluminium direkte til USA, men mange bedrifter kan bli indirekte berørt ved at de inngår i europeiske verdikjeder som er del av handelen mellom EU og USA, ifølge NHO.
– EU fikk tollfrie kvoter på stål og aluminium under Biden. Den nye tollen vil trolig innebære at eksisterende avtaler om tollfrihet for EU opphører. Det kan utløse mottiltak fra EU og være et steg i retning av handelskrig, sier Hauglie.