Svalbard folkehøgskole i Longyearbyen, skal stå ferdig i februar 2023.Illustrasjon: Link Arkitektur
Store Norske og Hæhre starter byggingen av verdens nordligste folkehøgskole
For tre år siden åpnet Svalbard folkehøgskole i midlertidige lokaler. Rett over nyttår starter Store Norske og entreprenøren Hæhre Arctic byggingen av ny campus som skal stå klar i 2023.
– Dette er en gledelig dag for hele Longyearbyen. I en tid hvor det er stor usikkerhet om lokale arbeidsplasser, er det motiverende å gå i gang med et fremtidsrettet prosjekt. Svalbard folkehøgskole gir unge mennesker muligheten til å bli kjent med et helt unikt sted, og vi ser frem til et langsiktig samarbeid med folkehøgskolen, sier Jan Morten Ertsaas, administrerende direktør i Store Norske, i en pressemelding.
Flytter inn i februar 2023
Store Norske er byggherre og har inngått avtale med Hæhre Arctic AS om byggingen av den nye folkehøgskolen. Bygget er beregnet til å være innflyttingsklart i februar 2023.
– Hæhre Arctic er ydmyk over å ha fått oppgaven med å bygge det nye folkehøgskolebygget. Etter å ha bearbeidet prosjektet gjennom samspill med brukerne, byggherren og rådgivergruppen i to måneder, gleder vi oss veldig til å komme i gang på byggeplassen over nyttår. Grunnet de strenge vinterforholdene og den utfordrende logistikken må prosjektene på Svalbard planlegges ekstra grundig, og sammen med våre gode leverandører og underentreprenører har vi nå et godt utgangpunkt for byggefasen, sier Martin Nerhus Øen, prosjektleder i Hæhre Arctic.
Langsiktig leieavtale
Svalbard folkehøgskole eies av Norges KFUK-KFUM sammen med Longyearbyen lokalstyre. Skolen har inngått en langsiktig leieavtale med Store Norske, som skal bygge, eie og drifte folkehøgskolens nye campus på Sjøskrenten i Longyearbyen.
Campusen bygges ved et eksisterende internatbygg som Store Norske samtidig kjøper fra Norges arktiske studentsamskipnad.
– Vi er stolte over hva vi har fått til i midlertidige lokaler siden oppstarten i 2019. Det er likevel ikke til å stikke under stol at det har vært krevende forhold å arbeide under, og vi ser frem til å være i eget hus og å ha alt under samme tak, slik det er på andre folkehøgskoler, sier Espen Klungseth Rotevatn, rektor ved Svalbard folkehøgskole.
Moderne og bærekraftig
Den nye folkehøgskolen blir et moderne, bærekraftig og spennende bygg med plass til 125 elever. Prosjektet har en sterk miljøprofil, skriver Store Norske.
– Vi gjør mange spennende grep i byggingen av den nye folkehøgskolen. Vi jobber med massivtre og passivhuskomponenter, og vil blant annet installere solcellepark på taket. Prosjektet inneholder også elementer av gjenbruk, og vi tar i bruk både storkjøkken og materialer til innredning av rommene fra det nedlagte gruvesamfunnet Svea, sier Rune Uhrenholdt Jacobsen, prosjektleder i Store Norske.