Store nedbørsmengder i vente: Oppimot 80 millimeter med regn på Østlandet og i Trøndelag

I løpet av de neste 24 timene er det varslet store nedbørsmengder på Østlandet og i sørlige del av Trøndelag. Det kan komme oppimot 80 millimeter.

Publisert Sist oppdatert

Det blir mye nedbør i Sør-Norge mandag, og meteorologene advarer om at mange reiser kan ta lengre tid.

– Fra mandag morgen ventes det svært mye regn – mellom 60 og 80 millimeter i løpet av 24 timer, skriver meteorologene på Yr.no.

Det er også mulighet for mye regn natt til tirsdag. Regnet vil avta i løpet av tirsdag morgen.

Dialog med Innlandet fylkeskommune

Statens vegvesen er forberedt på at det kan komme mye nedbør.

– Vi er i dialog med Innlandet fylkeskommune og de har satt inn stab på bakgrunn av det oransje farevarsel, sier trafikkoperatør Christofa Key-Nilsen i Vegvesenet.

Key-Nilsen forteller at fylkeskommunen har hatt et møte med involverte parter, som nødetatene og Vegvesenet.

– Det blir også et møte mandag morgen, som vi deltar i, sier hun.

– Det er lurt å ta til seg råd og holde seg oppdatert om utviklingen av været. Nedbøren som er ventet, kan få store konsekvenser, men det kan også gå helt fint, legger Key-Nilsen til.

I tillegg til nedbøren er det sendt ut oransje varsel for jord- og flomskredfare for deler av Østlandet og den sørlige delen av Trøndelag mandag. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ber folk holde seg oppdatert om situasjonen.

– Vannføringen vil øke raskt i små og middels store elver fra mandag kveld. Dette kan føre til omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på utsatte steder. Årsaken er at det ventes mye regn, lokalt opp mot 80 millimeter i løpet av en dag. Fra tirsdag vil vannføringen øke også i større elver, skriver NVE på sine nettsider.

Lyn på Sørlandet

Søndag har det vært mye lyn i Agder. Hele 522 husstander i Farsund ble rammet av strømbrudd søndag kveld, og 277 husstander i Birkenes-området har vært uten strøm søndag kveld ifølge Glitre Nett, opplyste Fædrelandsvennen.

Det er varslet mer lyn mandag.

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for styrtregn og lyn i deler av Agder, Rogaland og Vestland.

– Det er lokale variasjoner i intensitet og mengde, og været kan endres raskt, skriver NVE videre.

Powered by Labrador CMS