Stor utvikling innen betongbransjen
Betongbransjen har hos mange fått et ufortjent dårlig klimarykte. Betong er verdens mest brukte bygningsmateriale, som har lange tradisjoner, og som vil være helt nødvendig for å løse også fremtidens oppgaver i realiseringen av våre bygg og vår infrastruktur. Det er åpenbart noen miljøutfordringer i forbindelse med produksjonen av betong, ikke minst innen sementproduksjonen, men det pågår en stor utvikling innen dette feltet.
På verdensbasis heter det at produksjonen av sement står for cirka fem prosent av verdens CO2-ustlipp. Dette vil variere noe fra land til land og fra fabrikk til fabrikk, men i Norge er det gjort veldig mye de senere årene for å redusere CO2-utslippene. Sement er noe som krever veldig mye energi å produsere, og selve fremstillingen av sement gjennom kalsineringsprosessen, frigjør mye CO2.
Ved Norcems anlegg i Norge, og ikke minst i Brevik, er det gjort mye for å redusere disse utslippene. Blant annet har man redusert utslippene rundt oppvarmingen av ovnene i stor skala gjennom flere år. Nå benyttes andre brenselskilder til ovnene enn kull og olje som tidligere var mest vanlig. Men det store samtaleemnet nå er karbonfangst. Dette vil virkelig kunne revolusjonere sementbransjen, og dermed også bruken av betong.
Norcem har en visjon om null utslipp av CO2 fra betongprodukter, sett over et livsløpsperspektiv, innen 2030. Og det er nettopp karbonfangst-arbeidet som vil kunne gi sementproduksjonen en helt ny dimensjon innen miljøarbeidet. Det finnes ingen andre metoder for å kunne redusere CO2-utslippene i stor nok grad uten å kunne benytte seg av denne metoden. Derfor er nettopp dette også noe Norcem har brukt millioner av kroner på gjennom mange år for å jobbe seg frem mot. Nå er man nærmere en slik realisering enn noensinne. Dette skriver vi mer om i den nyeste utgaven av Byggeindustrien, hvor vi også ser nærmere på hvordan man i Canada også ligger langt fremme i utviklingen av karbonfangst.
Men det foregår også veldig mange andre spennende prosjekter som gir betongen nye egenskaper både i et klimaperspektiv men også innen nye bruksområder og kvaliteter. Ultrahøyfast betong har mange spennende aspekter ved seg, og er noe vi også ser nærmere på i denne utgaven.
En annen aktør som har jobbet målrettet med å redusere CO2-utslippene gjennom flere år er elementprodusenten Block Berge Bygg på Klepp. De har i løpet av de siste årene gjennomført flere tiltak som gjør at CO2-utslippene i produksjonen av betongelementene er oppimot 42 prosent lavere enn før. Dette viser at det virkelig nytter, og at flere skritt i sum kan gi enorme utslag.
Det at man har klart å redusere utslippene så mye gjør virkelig en forskjell, og viser at det er mange som kan gjøre mye blant betongvirksomhetene. Block Berge er ikke alene om en slik satsing. Hele betongbransjen jobber stadig bedre og mer målrettet for å redusere sine utslipp og dermed ruste seg for å bli like viktige i de neste tiårene som de har vært gjennom veldig mange år. Den norske betongbransjen er helt i verdenstoppen innen dette arbeidet, og det er nå viktig at de fortsetter dette arbeidet, og ikke minst blir enda flinkere til å vise frem arbeidet som er gjort. Dette vil kunne påvirke hele byggenæringen, og dessuten bidra til ytterligere innsats i å utarbeide stadige forbedringer.