Etter en tøff tid for byggenæringen på Vestlandet begynner aktørene å se at det kommer bedre tider.
Stigende optimisme etter et tøft år i vest
2023 var et tøft år for byggenæringen på Vestlandet. 2024 er også et tøft år, men flere aktører ser lysninger fremover.
Administrerende direktør Inger Kristin Ulveseth i Brødrene Ulveseth forteller at entreprenørselskapet har nok å gjøre for tiden, men at mange av oppdragene er små.
– Det er få store jobber nå, men vi ser at det begynner å skje noe i markedet. Det er mer å regne på og vi får stadig forespørsler. Vi jobber med mange prosjekter, men det tar lang tid å få dem i gang, sier Ulveseth.
Ulveseth sier at det ikke er aktuelt med permitteringer eller oppsigelser.
– Permitteringer er uaktuelt for vår del. Vi har mulighet til å sette i gang egne prosjekter. Jeg er litt bekymret for at tar litt tid før aktiviteten i næringen er i gang igjen. Flere aktører, både offentlige og private, har satt på hold byggeprosjekter det ikke er skrevet kontrakt på, sier Ulveseth.
Brødrene Ulveseth holder nå på med blant annet boligprosjektet Eikerinden på Kokstad i egenregi (133 leiligheter), et næringsbygg i Straume næringspark, fasadene på Eldorado-gården og arbeid på Sundt-bygget i Bergen sentrum.
God ordreinngang
Administrerende direktør Gard Kvalheim i LAB Entreprenør AS sier at det har vært god ordreinngang på nyåret.
– Vi skal signere kontrakter på flere større prosjekter fremover. Jeg tror at andre halvdel av 2024 blir bedre enn første halvår, prognosene for 2025 er positive. Det blir ikke aktuelt med permitteringer i LAB Entreprenør, sier Kvalheim.
For tiden holder LAB Entreprenør på med utbygging av Lagunen Storsenter, boliger i Merino-kvartalet nær NHH, rehabilitering av Hotel Augustin og Strandgaten 197, boliger og næring på Frekhaug, nytt fylkeshus i Leikanger, nytt omsorgssenter i Vik, og flere større ROT-prosjekter i Bergen. I vår ferdigstilles Baneveien 16 i Bergen sentrum og Sandsli 360.
– Vi ser stort behov for at næringen skal tilegne seg kompetanse på gjenbruk og har sammen med EGD og OBOS lagt ned vesentlige ressurser i å kartlegge og jobbe med alternativbruk av bygningsmaterialer og installasjoner knyttet til det tidligere TV2-bygget på Nøstet. Slik det ser ut nå så starter vi demontering av bygget i andre kvartal og arbeidet vil pågå frem til jul, sier Kvalheim.
Venter lavere aktivitet
Distriktsleder Ole Petter Henden i Veidekke Bygg Sogn og Fjordane forteller om høyt aktivitetsnivå både for tilbudsarbeid og prosjektgjennomføring.
– Fremover venter vi lavere aktivitet både knyttet til tilbud og gjennomføring. Vi har en bred produktportefølje og er vant med å håndtere et varierende marked. Finansiell robusthet og god gjennomføringskapasitet kan gi oss konkurransefortrinnene inn mot prosjekt og byggherrer. Oppsigelser er ikke aktuelt for oss. Vi har et par permitteringer per dato, men har ingen planer om ytterligere permitteringer i løpet av første halvår, sier Henden.
For tiden holder Veidekke Sogn og Fjordane på med flere større prosjekter, som postsmoltanlegg på Haukå for MOWI, Nye Førde sjukehus, Blokk C i Lerum Brygge, ny brannstasjon i Måløy og visningsbygg for Holvikjekta på Sandane.
Høye miljøkrav viktig
Prosjektdirektør Gunnar Hernborg i GC Rieber Eiendom sier at interessen for å leie kontorlokaler er der, men at det tar litt lenger tid enn tidligere å komme i mål.
På spørsmål om han ser endringer i leietakernes ønsker svarer Hernborg nei.
– Vi har kvalitetsbevisste leietakere som er klare på hvordan lokalene skal være. Et punkt som er viktig for dem er høye miljøkrav, sier Hernborg.
Bredde gir stabilitet
Daglig leder og partner Odd Eilert H Mjellem i Arkitektgruppen Cubus sier at de har et greit aktivitetsnivå og har hatt en ganske god start på året, til tross for at det er noe usikkerhet.
– Usikkerheten har vært større siste året enn den pleier å være, men nå ser vi mange muligheter som kan løsne og vi har flere prosjekter under bygging. Vi har arkitektoppdrag for både private og offentlige kunder med 50/50 prosent fordeling. Vi har også landskapsarkitektur med god pågang og en del arbeid med reguleringsplaner. Denne bredden gir oss større stabilitet. Vi skulle gjerne hatt enda lengre og sikrere ordrereserve. Hos oss er det ikke aktuelt med permitteringer, sier Mjellem.
Labert
Regionsjef Terje Reistad i Moelven Modus sier at aktivitetsnivået for selskapet er rimelig labert.
– Det blir et tøft inneværende år, men litt lenger frem ligger det gull og blinker. Vi vet ikke når, men vi vet at det skal bygges. Vi har nå mange i permisjon og har sendt ut permisjonsvarsel til hovedtyngden av våre ansatte, sier Reistad.