Illustrasjon: Nordic - Office of Architecture
Illustrasjon: Nordic - Office of Architecture
Illustrasjon: Nordic - Office of Architecture
Illustrasjon: Nordic - Office of Architecture
Illustrasjon: Nordic - Office of Architecture
Foto: Frode Aga
Statsbygg-direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen. Foto: Frode Aga

Statsbygg vil ikke ha høyhus i regjeringskvartalet

Statsbygg ønsker ikke høyhus, men går for en kompakt løsning i sin anbefaling om utformingen av nytt regjeringskvartal i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Det kommer frem på en pressekonferanse tirsdag.

– Dette er Statsbyggs faglige anbefaling med de forutsetninger som legges til grunn på nåværende tidspunkt. Anbefalingen til departementet kan endres hvis forutsetninger endres, påpeker Statsbygg-direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen i en pressemelding på Statsbyggs nettsider.

Det presiseres i meldingen at anbefalingen ikke er det samme som forslag til ny reguleringsplan.

– Anbefalingen demper høyhuskritikken. Høyblokken forblir høyeste bygning, og utbyggingen blir konsentrert med moderate høyder. Volumsstudier viser at det det mulig å samle departementene innenfor ønsket område. Anbefalingen er konkret og praktisk, men er ikke låst med tanke på arkitektur og kommende konkurranser, avslutter Nikolaisen.

Statsbygg-direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen.

Et forslag til ny reguleringsplan vil bli lagt fram til høring i mai 2016. Planen forventes ferdigstilt og vedtatt i løpet av 2016. Fram til våren vil det derfor pågå et arbeid med utforming av det endelige planforslaget.

Les hovedtrekkene i anbefalingen under videoen.

Dette er hovedtrekkene:

  • Hovedvekt av bebyggelse mellom Møllergata og Grubbegata.
  • Konsentrert bebyggelse med variert volumoppbygging og med moderate høyder - 24-48 m. Høyblokken (56 m) er høyeste bygning.
  • Et byggeområde (se figur, felt A) etableres mellom H-blokken og Deichmanske bibliotek.
  • Det legges til grunn 23 m² BTA per ansatt. Dette er lavere enn de 25 m² som ble brukt i parallelloppdragene, men innenfor regjeringens beslutning.
  • Etablering av park i nord-østlig del av området åpner opp for bedre eksponering av kulturminner som Trefoldighetskirken og Deichmanske bibliotek.
  • Hovedadkomst fra Akersgata.
  • Det opprettes en utvidet sikringssone, Ring 1 senkes og alle rampene som knytter Ring 1 til det omkringliggende gatenettet fjernes.
  • Hele området blir åpent for fotgjengere og syklister.

Statsbyggs anbefalinger vil være på utstilling i 22. juli-senteret fra klokken 16:00 tirsdag 6. oktober, og vil være tilgjengelig i en fast periode fremover, skriver Statsbygg i en melding.

Powered by Labrador CMS