Rosenkrantztårnet har fått spiret tilbake

Ekstremværet Nina tok med seg spiret til Rosenkrantztårnet i Bergen i januar i år. Nå er spiret igjen montert i toppen av tårnet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Det var strålende sol og vindstille da spiret ble heist på plass etter å ha vært til reparasjon siden januar i år.

- Spiret er restaurert og så godt som nytt. Den eneste endringen er at værhanen – som er en havfrue- nå kan snu seg etter vinden. Slik blir det mindre motstand og slitasje på spiret når vinden står på som verst, sier eiendomsforvalter Bente Mathisen i Statsbygg.

Det femti år gamle spiret er over ti meter langt, og med alle elementene veier det til sammen 350 kilo. Elementer som smijernsornament og kobberkuler er reparert og montert tilbake på spiret, som er rettet ut og behandlet av blikkenslager.

- Forrige gang vi gjorde arbeider med spiret var i etterkant av eksplosjonen på Vågen under andre verdenskrig, forteller Mathisen. - Den gang ble spiret løftet opp ved hjelp av helikopter. I dag fikk vi brukt lift til å heise spiret på plass.

Også kuppelen som spiret festes i, har blitt behandlet i etterkant av uværet.

Bergenhus var kongebolig og administrasjonssentrum den gang Bergen var hovedstad i Norge.

Håkonshallen er den eldste delen av Bergenhus festning, og ble reist på midten av 1200-tallet av kong Håkon Håkonsson. Rosenkrantztårnet ble reist av daværende lensherre Erik Rosenkrantz i 1563.

Statsbygg forvalter Håkonshallen, Rosenkrantztårnet, stallbygningen og portkastellet på Bergenhus. Bymuseet i Bergen står for bruk og museumsdrift.

De middelalderske bygningene og konstruksjonene er automatisk fredet ved lov. Resten av Bergenhus ble fredet av Riksantikvaren i 2006.

Powered by Labrador CMS