Kranselag på Ås

Statsbygg markerte søndag en av de første store milepæler i Campus Ås-prosjektet. 150 mennesker var samlet i det fremtidige småfefjøset for markering av at alle fem bygg på Senter for husdyrforsøk hadde fått tak.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Byggingen av nytt Senter for husdyrforsøk er en del av det store samlokaliseringsprosjektet etter fusjonen av gamle Norges Veterinærhøgskole og tidligere UMB, til Norges natur- og biovitenskaplige universitet (NMBU) på Ås. Det største nybygget blir veterinærbygget på 63.000 kvadratmeter, som også skal gi plass til Veterinærinstituttet, skriver Statsbygg på sine nettsider.

12000 kvm

For å få plass til dette, blir det gamle Senter for husdyrforsøk (SHF) revet og flyttet til nye lokaler på en annen del av campus. Nye SHF blir på 12.000 kvadratmeter og blir Norges største og mest moderne gårdsbruk. Det skal gi plass til 1000 dyr - gris, sau, storfe og hest.

Ås gård, som NMBU har bestemt at anlegget skal hete, vil starte prøvedrift til våren og være i full drift når dyrene kommer inn fra beite etter sommeren 2015. Anlegget består av adskilte bygg som ligger på ett plan. Det gir enkel adkomst til bygningene for både maskiner og dyr. Byggene skal benyttes til forskning og undervisning, er både enkle å bruke og vedlikeholde. Det betyr billigere og mer effektiv drift enn dagens lokaler.

Prosjektet har høy miljøprofil, og det er hovedsakelig planlagt med tre i både bærende konstruksjoner og kledning.

Ingen fraværsskader

- Vi er svært fornøyd med at vi med at vi er kommet så langt som vi er i dag. Det er mye planlegging i et så stort prosjekt som Campus Ås-prosjektet er. Derfor er det alltid morsomt å se at planene blir realisert, og ser ut til å bli vellykket. Vi forstår at NMBU gleder seg til å ta anlegget i bruk. Og som byggherre er Statsbygg veldig fornøyde med at vi ikke har hatt noen fraværsskader i prosjektet. Sammen med Skanska har vi som alltid i Statsbyggs prosjekter stor fokus på SHA i prosjektene, sier Statsbyggs prosjektdirektør Erik Antonsen

På kranselaget ble det servert helstekt lam, kaker og kaffe og utdelt gaver til håndverkerne, de prosjekterende og brukerne.

Powered by Labrador CMS