Byggherredirektør i Statsbygg, Marius Tunstad, har aksjer for 2,75 millioner kroner i Skanska.
Statsbygg-topp eier aksjer for 2,75 millioner i Skanska
Byggherredirektøren i Statsbygg Marius Tunstad eier Skanska-aksjer for 2,75 millioner kroner. Selskapet har flere store prosjekter for Statsbygg.
De siste dagene har flere saker om private eierinteresser knyttet til flere Statsbygg-topper preget overskriftene.
Fredag skriver Dagens Næringsliv at Statsbyggs byggherredirektør, Marius Tunstad, eier aksjer verdt 2,75 millioner kroner hos Skanska.
Tunstad har tidligere vært regiondirektør i Skanska, og aksjeposten hadde han med seg inn i Statsbygg da han ble byggherredirektør i 2019.
Entreprenøren har flere oppdrag for Statsbygg, blant annet milliardkontrakter i regjeringskvartalet. Dagens Næringsliv har fått innsyn i en habilitetsvurdering fra 2021.
«Det er nærliggende å tro at Tunstad vil være involvert i og ha beslutningsmyndighet knyttet til eventuell kontrahering av Skanska i fremtidige konkurranser, samt oppfølging av inngåtte kontrakter med Skanska», heter det i habilitetsvurderingen DN har fått innsyn i.
Men habilitetsvurderingen konkluderte med at Tunstad ikke er inhabil til å «tilrettelegge grunnlaget for eller treffe en avgjørelse i en sak som involverer Skanska».
– Langsiktig sparing
Byggeindustrien har spurt Marius Tunstad om aksjeposten i Skanska er problematisk for ham i rollen som Statsbygg-direktør.
– Først vil jeg si at jeg skjønner veldig godt at saker knyttet til integritet og habilitet skal ha oppmerksomhet fra presse og omgivelser. Statsbygg forvalter store pengeverdier på vegne av fellesskapet, og da må vi tåle at det stilles spørsmål. Når det er sagt, så har vi stor oppmerksomhet i Statsbygg rundt disse spørsmålene. Vi gjør veldig mye for å håndtere dette på riktig vis. Det er utgangspunktet vårt, sier Marius Tunstad til Byggeindustrien.
– Men hvilke tanker gjør du deg om din egen aksjepost i Skanska?
– Habilitet dukker jo opp når man har interesser som det åpenbart kan stilles spørsmål ved. Det må håndteres riktig. I mitt tilfelle så var det klart før jeg ble ansatt i Statsbygg at jeg hadde denne beholdningen. Jeg hadde også hatt aksjene en del år før jeg begynte i Statsbygg, også i den jobben jeg hadde mellom Skanska og Statsbygg. Dette har ligget der som langsiktig sparing for meg, sier Tunstad.
Statsbygg gjorde en habilitetsvurdering på bakgrunn av aksjebeholdningen.
– Det var det naturlig å gjøre, og den konkluderte med at jeg var habil. Men også før og etter at denne habilitetsvurderingen ble gjort, så har jeg opptrådt som om jeg var inhabil i saker knyttet til Skanska. Det har jeg gjort av forsiktighetsprinsipp, sier Tunstad.
– Har det vært aktuelt å selge aksjeposten?
– Jeg føler den har vært håndtert, og det ligger ingen spesielle vurderinger rundt det. Men hadde den vært solgt, så kan man kanskje si at dette spørsmålet ikke hadde kommet, sier Tunstad.
– Vil det være restriksjoner for deg og eventuelt salg nå med tanke på den posisjonen du sitter i nå?
– I og med at jeg ble vurdert som habil, så mener jeg at jeg kan selge som en hvilken som helst annen aksjonær. Men som sagt, det er ikke en aktiv tanke jeg har.
– Er det krevende for deg å sitte i ledelsen med denne saken, samtidig som du skal håndtere andre saker om eierskap og private interesser knyttet til andre ansatte i Statsbygg?
– Når flere saker kommer, så treffer det ledelsen. Det er generelt bra at vi har oppmerksomhet rundt habilitet og får rettet opp dersom vi gjør feil. Vi forsøker å gjøre så godt vi kan. Jeg vil ikke si at vi er ufeilbarlige, og derfor er det viktig at denne oppmerksomheten er der. Og skulle det vise seg at vi har gjort noe galt, så må vi rette opp.
Statsbygg: Jussen er på det rene
Kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Aschim, sier Statsbygg har vært klar over aksjebeholdningen siden Tunstad ble ansatt i 2019.
– Det er riktig at han har en aksjepost i Skanska. Disse aksjene har han tatt med seg før han jobbet i Statsbygg, og han har redegjort for alle interessene sine da han ble ansatt. Statsbygg har også foretatt en juridisk vurdering av Tunstad i forhold til hans habilitet, sier Hege Njaa Aschim.
Hun sier byggherredirektøren ikke jobber direkte med leverandører.
– Det er andre avdelinger eller prosjektene direkte som jobber direkte med leverandørene, det gjør ikke Tunstad. Han er ikke involvert i denne type konkurranser, og er det virkelig store kontrakter det er snakk om, så er det Harald Nikolaisen som signerer disse kontraktene, sier Aschim.
– Men en ting er de juridiske sidene ved det, det andre er de etiske sidene ved dette. Er det greit for Statsbygg?
– Vi vet at jussen her er på det rene, det er gjennomgående for de sakene vi har gått gjennom. Men så er det betimelig å stille spørsmål. Vi sitter i ledelsen i Statsbygg og har et stort ansvar. Men selv om det er betimelig å stille spørsmål, så betyr ikke det at ting ikke er i orden. I et liv har man ulike interesser og forbindelser. Noen av de må man kutte fordi ting blir for nært når man begynner å jobbe på et nytt felt, noen må man ha et avklart forhold til, sier Aschim.
Gjennomgår rutiner og retningslinjer
Men hun gjentar det hun har sagt de siste dagene, at Statsbygg er i ferd med å gjennomgå sine rutiner og retningslinjer og praktisk håndtering av disse.
– Vi har en masse regler og retningslinjer. Vi har fokus på habilitetserklæringer og spørsmålet tas opp i medarbeidersamtaler. Vi har et veldig godt grunnlag, men vi vil se på om det er noe vi skal stramme inn på i forhold til praksis og vår håndtering av disse sakene, sier Aschim.