Administrerende direktør Harald V. Nikolaisen i Statsbygg.
Foto: Javad Parsa / NTB
Statsbygg setter i verk umiddelbare tiltak
Statsbygg har presentert en liste med fem tiltak for å sikre etterlevelse av regler for interesser, verv og habilitet. Blant annet vil de innføre et habilitetsregister.
Byggeindustrien har de siste ukene skrevet om en prosjektdirektør som reklamerte for eget selskap med Statsbygg-logo samtidig som det samme selskapet hadde kontrakt på prosjektet han ledet.
Professor ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo, Hans Petter Graver, kalte saken en uheldig sammenblanding av offentlige og private interesser. Han mente saken burde føre til en gjennomgang i Statsbygg.
Byggeindustrien har også skrevet om en annen prosjektleder som hadde eierskap i en programvare som er inne på en rammeavtale med Statsbygg.
I tillegg har andre medier skrevet om personer i toppledelsen som har aksjeposter i selskaper som leverer tjenester til Statsbygg.
– Sakene har dreid seg om ansatte i lederposisjoner som har hatt engasjement i firmaer som er leverandører til Statsbygg og ledere med aksjeposter i firmaer med leveranser til Statsbygg, oppsummerer byggherren selv på sine nettsider tirsdag.
– Sakene svekker tilliten til hvordan vi håndterer habilitetsspørsmål. Situasjonen vi har nå gir et inntrykk av at vi ikke har etterlevd gjeldende regler og retningslinjer. Dette svekker tilliten til oss, og det vil vi endre på, skriver Statsbygg.
Nå setter Statsbygg i verk umiddelbare tiltak. Tiltakene kommer på plass etter at Statsbygg hadde et hastemøte med de tillitsvalgte fra fagforeningene i Statsbygg mandag.
Dette er tiltakene:
1. Det er utnevnt en etterlevelsesansvarlig i staben til økonomidirektør, som skal operere uavhengig av den operative virksomheten.
2. Det er etablert et såkalt etterlevelsesutvalg (Compliance Board) bestående av økonomidirektør, etterlevelsesansvarlig, to tillitsvalgte, HR-sjef og en ekstern advokat. Utvalget får besluttende myndighet i saker om etikk og habilitet, og skal evaluere Statsbyggs etiske retningslinjer, habilitetsregler og om det skal innføres særskilt regler knyttet til aksjeeie.
3. Det innføres et habilitetsregister med profil for hver enkelt ansatt hvor den ansatte skal registrere eierskap og ulike verv.
4. Det skal utredes om det skal settes formelle regler for medlemmer i administrerende direktørs ledergruppe knyttet til muligheten for å eie aksjer eller ha eierandeler, eierinteresser eller verv hos leverandører i Statsbyggs verdikjede.
5. For å sikre medvirkning i arbeidet med håndtering av varsler, endres også sammensetningen i varslingskomiteen slik at to tillitsvalgte inviteres inn, videre deltar ekstern advokat, økonomidirektør og kommunikasjonsdirektør.
– Ikke rett frem med forbud
Byggeindustrien har spurt Statsbyggs administrerende direktør, Harald Nikolaisen, om hvorfor de må gjøre en utredning før de eventuelt forbyr eierskap i aksjer i byggenæringen.
– Det er ikke rett frem å skulle forby ansatte og toppledere å eie aksjer i verdikjeden i byggenæringen. Da er det nødvendig å gjøre en utredning slik at vi unngår å komme i en vanskelig situasjon senere fordi vi har gjort uoverveide valg, sier han og fortsetter:
– Vi er opptatt av å vite hva vi gjør, og derfor skal vi utrede dette skikkelig. Men vi vil sørge for at dette gjøres umiddelbart. Poenget med habilitet er at det handler om så mye mer utover bare de aksjepostene man har, så derfor setter vi i verk en rekke andre tiltak i tillegg til denne utredningen, sier Nikolaisen.
– Vil dere sette i verk konkrete tiltak knyttet til de sakene som har vært fremme i mediene?
– Det vi gjør nå er å konkret forbedre systemer og prosesser for å unngå at vi kommer i den type saker som vi har stått i den siste tiden. Og så skal vi som sagt vurdere holdningen og praksisen vår til aksjeeierskap grundig, sier han.
Det blir ikke aktuelt å pålegge noen å selge aksjer i den perioden dette skal utredes, sier han.
– Men det er ikke tvil om at disse sakene har vært uheldig for omdømmet vårt, selv om det ikke har vært brudd på lover og regler, sier Nikolaisen.
Han sier hele sakskomplekset skal gjennomgås.
Topplederen blir ikke med i utvalget
Ifølge Nikolaisen skal utvalget blant annet ha to representanter fra de tillitsvalgte.
– Det er viktig å ha de ansatte med på laget i dette arbeidet. Vi kommer også til å ha med oss advokat Jan Fougner som en ekstern juridisk kapasitet, og så kommer økonomidirektør og vår etterlevelsesansvarlige til å være med.
– Du blir ikke med?
– Nei, jeg kommer ikke til å sitte i dette etterlevelsesutvalget. Det skal ha et helt uavhengig mandat og er bevisst flyttet ut av min linje. Det skal ikke være tvil rundt dette.
– Er det dere gjør nå nok eller kommer det mer?
– Det å jobbe med habilitet og den type ting er som å vaske skjorter. Det må du holde på med det hele tiden. Men det vi gjør nå, er umiddelbare tiltak. Og så vil dette utvalget og resten av Statsbygg jobbe med kulturbygging, habilitetsregister og flere andre tiltak. Men det bildet som er skapt, krever at vi gjør noen umiddelbare grep og det gjør vi nå.
– Hvem er det som har skapt det bildet?
– Det som betyr noe er etterlatt inntrykk, og det har vi selv skapt. Her er det grunn til å så tvil om Statsbygg. Og selv om vi gjennomfører en rekke gode anskaffelser hver eneste dag, så kan vi ikke la denne type hendelser rokke ved den tilliten som vi trenger. Så selv om eierskap til aksjer er korrekt håndtert sånn formelt sett, så kan det bidra til at etterlatt inntrykk blir uheldig for oss, sier han.
Saken er oppdatert og bygd ut etter første publisering.