Livsvitenskapsbygget er ett av Norges største pågående byggeprosjekter, og bygges i regi av Statsbygg. Foto: Statsbygg/Hans Fredrik Asbjørnsen
Livsvitenskapsbygget er ett av Norges største pågående byggeprosjekter, og bygges i regi av Statsbygg.

Statsbygg har kjøpt tjenester fra Statsbygg-direktørs selskap for to millioner

Gründerselskapet til Statsbyggs prosjektdirektør har fakturert Livsvitenskapsprosjektet i underkant av 1,4 millioner kroner. I tillegg har selskapet fakturert nesten 600.000 på Statsbyggs NTNU-prosjekt i Trondheim.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag kunne Byggeindustrien fortelle at Statsbyggs prosjektdirektør på Livsvitenskapsbygget Per Roger Johansen reklamerte for sitt eget gründerselskap TaskCtrl på Facebook med både Statsbygg-tittel og den statlige byggherrens logo på hjelmen.

Samtidig kunne Byggeindustrien fortelle at Statsbygg har kjøpt tjenester fra selskaper til to av sine utbyggingsprosjekter.

Prosjektstyringsverktøyet til TaskCTRL blir brukt på milliardutbyggingen Livsvitenskapsbygget i Oslo der Johansen selv er prosjektdirektør.

Verktøyet har også blitt brukt ved utbyggingen ved NTNU, men der er det ikke lenger i bruk.

Byggeindustrien fikk først opplyst av Statsbygg at avtalen utgjorde en lisensavtale på 60.000 kroner per år. Samlet ville det utgjort 300.000 kroner på fem år.

Da Byggeindustrien ba om å få opplyst tallene for hvor mye TaskCTRL har fakturert i avtaleperioden, viser det seg at tallet langt høyere var langt høyere.

  • For Livsvitenskapsbygget er det fakturert totalt 1.384.937 kroner i kontraktsperioden mellom 2019 og frem til og med 2023, opplyser Statsbygg.
  • For NTNU-prosjektet er det fakturert totalt 576.250 kroner fra 2020 til 2023, opplyser Statsbygg.
  • Totalt utgjør det 1.961.187 kroner.

Disse summene inkluderer lisens, opplæring, utvikling og endringer, får vi opplyst fra Statsbygg.

Kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Aschim. Foto: Statsbygg/Geir Anders Rybakken Ørslien
Kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Aschim.

Statsbyggs kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim forklarer det betydelige spriket i summer slik:

– Den årlige lisensen er på 60.000 kroner, og det var det jeg opplyste da du spurte tidligere i dag. Men så kommer også utvikling og opplæring i tillegg, og det tenkte jeg ikke på da du spurte. Jeg måtte sjekke disse detaljene, sier Hege Njaa Aschim.

– Har avtalen for Livsvitenskapsbygget gått over rammene?

– Den kontrakten ble lyst ut på Doffin og der er rammen satt til 1,3 millioner kroner, sier Aschim.

– Det betyr at rammen er makset for denne kontrakten?

– Ja, og da kan vi ikke bruke penger på utvikling på denne kontrakten i år, sier Hege Njaa Aschim.

Assisterende prosjektdirektør med endringsanmodning

Byggeindustrien har fått innsyn i en endringsanmodning knyttet til kontrakten som ble sendt internt i Statsbygg 12. desember 2020.

Der kommer det frem at Statsbygg etter en liten pause i prosjektet ønsket å starte opp igjen bruken av TaskCtrl.

Til dette var det behov for å gjøre endringer i selve verktøyet. Denne endringsanmodningen ble anbefalt av assisterende prosjektdirektør i Livvitenskapsprosjektet, går det frem av dokumentene.

Den assisterende prosjektdirektøren er i direkte linje under prosjektdirektør og medeier i verktøyet, Per Roger Johansen.

Endringsanmodningen ble godkjent av IT-avdelingen, som av habilitetsårsaker, hadde ansvaret for selve anskaffelsen.

– Vi hadde lisensen på programmet, men for å få bruken tilpasset det prosjektet hadde behov for, så måtte det gjøres endringer i selve TaskCTRL-systemet. Den behovsendringen ble utformet av assisterende prosjektdirektør, det er riktig. Men selve kontrakten og avtalen tilhører IT-avdelingen i Statsbygg, sier Hege Njaa Aschim.

Hun sier det kanskje ville vært lurere at IT-avdelingen også sendte melding om behovsendringen.

– Men her ble det nok gjort slik, fordi det var prosjektet som forsto behovet, sier hun.

Støtter jusprofessors vurdering

Professor ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo, Hans Petter Graver, har sagt til Byggeindustrien at saken er en uheldig sammenblanding av offentlige og private interesser.

Han mener Statsbygg bør gå gjennom gå gjennom rutinene sine for å unngå at ansatte har eier- eller næringsinteresser i virksomheter som opererer i de markeder som Statsbygg opererer i.

– At de har godkjent interesser av denne typen hos sine ansatte tyder på en uheldig praksis, som kan sette objektiviteten til de som er ansatt i Statsbygg i tvil, sa Graver til Byggeindustrien.

Til Gravers kommentar sier Statsbygg kommunikasjonsdirektør følgende:

– Jeg støtter ham i den vurderingen. Juridisk er vi innenfor, men når sånne spørsmål som dette dukker opp, så kommer vi i en uheldig gråsone. Det ønsker vi ikke, og da må vi ha klare og tydelige rutiner på det, sier Aschim.

Byggeindustrien har onsdag kveld forsøkt å få en kommentar av TaskCTRL og Per Roger Johansen til denne saken, men foreløpig ikke lykkes.

Hva Johansen sa om sine roller i Statsbygg og TaskCTRL da Byggeindustrien først skrev om Statsbygg-sjefens gründervirksomhet, kan du lese her.

Powered by Labrador CMS