Livsvitenskapsbygget er et prosjekt med kostnadsrsamme på 12,5 milliarder. Der har de tatt i bruk et program som prosjektdirektøren har eierinteresser i. Statsbygg har bidratt til utvikling av programmet på prosjektet.Foto: Ingvill Hafver
Statsbygg bidro til utvikling av programvaren som egen direktør hadde eierinteresser i
Statsbygg satte av både tid og penger på å utvikle prosjektstyringsverktøyet som prosjektdirektøren selv har eierinteresser i. Da prosjektet endret kontraktsstrategi høsten 2022, bestilte Statsbygg opplæring til mer enn 100 personer som skulle benytte programmet.
Onsdag kunne Byggeindustrien fortelle at Statsbygg har brukt to millioner kroner på tjenester knyttet til TaskCTRL. Selskapet bak prosjektstyringsverktøyet er gründet av Per Roger Johansen og Tor I. Hoel.
Per Roger Johansen er også prosjektdirektør for Statsbygg på Livsvitenskapsbygget som er det prosjektet som i stor grad har brukt verktøyet.
Annonse
For Livsvitenskapsbygget er det fakturert totalt 1.384.937 kroner i kontraktsperioden mellom 2019 og frem til og med 2023.
For NTNU-prosjektet er det fakturert totalt 576.250 kroner fra 2020 til 2023. Her er verktøyet ikke lenger i bruk.
Disse summene inkluderer lisens, opplæring, utvikling og endringer, har Byggeindustrien fått opplyst fra Statsbygg.
Byggeindustrien omtalte onsdag kveld en endringsanmodning som ble sendt internt i Statsbygg 12. desember 2020 som omhandlet TaskCtrl. Denne endringsanmodningen ble anbefalt av assisterende prosjektdirektør i Livvitenskapsprosjektet, går det frem av dokumentene.
Endringsanmodningen ble godkjent av IT-avdelingen, som av habilitetsårsaker, hadde ansvaret for selve anskaffelsen.
I denne anmodningen kommer det frem at Statsbygg etter en liten pause i prosjektet ønsket å starte opp igjen bruken av TaskCtrl. Til dette var det behov for å gjøre endringer i selve verktøyet, og det var blant annet behov for å gjennomføre planleggingsmøter går det frem av anmodningen.
Byggeindustrien har spurt Statsbygg om i hvor stor grad de har bidratt til å utvikle verktøyet der Statsbygg-direktøren har eierinteresser.
– Rollen vår har vært å definere våre behov og løsninger som vi trenger i verktøyet. At vi har vært aktive i å beskrive hva vi trenger har vært opplagt. Det er kjøpt tjenester for endring og utvikling for å sikre et godt verktøy sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim.
– Men som læring for senere avtaler, kan vi vurdere om det bør legges inn mer spesifikke beskrivelser av behov for utvikling, sier Aschim
– I og med at dere måtte definere behov og løsninger etter at det var tatt i bruk, betyr de at dere anskaffet et program som ikke fungerte?
– Nei, det blir ikke riktig. Det er også noe med at prosjektene våre utvikler seg. Endringer skjer og behov endrer seg underveis. Og så skal folk læres opp for å få mest mulig effekt ut av verktøyet, sier Aschim.
Flere enn 100 skulle få opplæring
Opplæring har TaskCtrl gitt Statsbygg. I en epost Byggeindsutrien har fått innsyn i, går det frem at Statsbygg sendte en opplæringsbestilling til TaskCTRL i slutten av november 2022.
Behovet oppsto da prosjektet justerte kontraksstrategi og Statsbygg måtte sikre opplæring av flere enn 100 nye prosjekterende som ble mobilisert samme høst.
Opplæringen skulle også inkludere opplæring av 1-2 superbrukere slik at Statsbygg selv kunne drive opplæring i fremtiden.
Oppdraget skulle vare i litt over en måned, og skulle koste 78.750 kroner, uten moms, går det frem av eposten
Greit for Statsbygg å bidra til utvikling
Hege Njaa Aschim sier det er greit for Statsbygg å bestille endringer og bidra til utvikling av programmer som er i bruk i et prosjekt.
– Ja, det er nødvendig, fordi det er våre behov som ligger til grunn. Vi er aktive i slikt arbeid, fordi det er vi som kan prosjektet. Men det kan hende vi i dette tilfellet kunne vært tydeligere på at dette oppdraget kunne innebære utviklingsbehov. Hensikten var å skaffe et verktøy som vi kunne bruke i prosjektstyringen, og da vi anskaffet det var det ikke så mange på markedet. Men det ble selvsagt avholdt konkurranse, sier Aschim.
– Har entreprenører, leverandører og andre bidratt i møter for å utvikle programmet med Statsbygg?
– Nei, deres kapasitet er ikke brukt til dette.
– Har andre enn Statsbygg har vært med i dette utviklingsarbeidet, og har de også fakturert Statsbygg for den tiden de har brukt?
– Nei, slik er det ikke. Prosjektet har betalt for utvikling av verktøyet som er bestilt på bakgrunn av behov prosjektet har definert.
– Kan du utelukke det?
– Ja, Statsbygg har lisensen til verktøyet og det er vi som har bestilt utvikling av det for å imøtekomme behov prosjektet har. Det er ikke der vi bruker kapasiteten til våre leverandører.
– Denne saken skiller seg kanskje litt i og med at det er prosjektdirektøren selv som er medeier i produktet som utvikles?
– Det er en situasjon som oppleves som problematisk. Med den oppmerksomheten vi har fått og spørsmålene som stilles om habilitet, så viser det hvor viktig det er at regelverk og forskrifter og egne etiske retningslinjer følges opp og vi må sørge for at dette fungerer hos oss, og så må vi se om vi eventuelt må stramme inn noe, sier Aschim.
Byggeindustrien har ikke lykkes med å komme i kontakt med Per Roger Johansen torsdag.
Daglig leder i TaskCTRL, Dag Solhaug, ønsker ikke å kommentere saken.
I en epost svarer statssekretær Tomas Norvoll (Ap) at ansatte i staten har en plikt til å vurdere om det kan oppstå konflikter mellom private interesser og de arbeidsoppgavene man er satt til å skjøtte.
– Jeg mener det er viktig at virksomhetene har kontinuerlig oppmerksomhet om det kan oppstå interessekonflikter eller spørsmål om inhabilitet hos ansatte. Dette er viktig for tilliten til forvaltningen. Folk må stole på at beslutninger i forvaltningen ikke blir tatt ut fra personlige interesser, skriver han og fortsetter:
– Jeg forutsetter at Statsbygg iverksetter eventuelle nødvendige tiltak for å sikre at ansatte ikke kommer i interessekonflikter. Det registrerer jeg også at Statsbygg nå er i gang med, og det er bra.