Karina Krane. Foto: NESO
Karina Krane. Foto: NESO

– Ingen livbøye til byggenæringen i Nord-Norge

NESO-direktør Karina Krane er skuffet over få konkrete tiltak rettet mot byggenæringen i forslaget til statsbudsjett.

Publisert

– Det er lite stimuli til vår næring i budsjettforslaget. AS Norge går generelt godt, men byggenæringen ligger nede med knekt rygg. NESO hadde forventet at det ble gjort mer for å bidra til økt aktivitet i byggenæringen. Dessverre er det ingen livbøye i forslaget til statsbudsjett, sier Krane via en pressemelding.

Hun savner mer konkrete tiltak mot byggenæringen.

– Her er det et viktig skille mellom bygg og anlegg, som mange har en tendens til å slå sammen som en næring. Anleggsnæringen får en god del gjennom samferdselsprosjektene, mens byggenæringen er glemt. Vi er den største fastlandsnæringen, og mange entreprenører sliter med å holde hjulene i gang. Vi har opplevd en rekke konkurser i bransjen senere år, vi har behov for spissede tiltak, legger Krane til.

Krane sier hun også deler en bekymring flere fremmer, om at høy oljepengebruk kan føre til at det tar lengre tid før det kommer rentekutt.

– Pengebruken kan bidra til å holde inflasjonen oppe, som igjen kan føre til at renten holdes høyere lengre. Vår bransje trenger rentekutt for å endre psykologien i boligbransjen og boligmarkedet. Med pengebruken man legger opp til i forslaget til statsbudsjett, kan konsekvensene bli at det tar enda lengre tid før byggeaktiviteten normaliserer seg, mener Krane.

Regjeringen skriver i sitt forslag til statsbudsjett at Husbanken får en låneramme på 29 milliarder kroner i 2025, noe som skal være tre milliarder mindre enn som samlet er bevilget i 2024.

– Budsjettet har få andre konkrete tiltak for å stimulere til bygging, eller andre tiltak som kunne gitt en hjelpende hånd til en bransje som ligger nede for telling. Mange steder i Nord-Norge bygges det nå ikke nye boliger i det hele tatt, påpeker Krane.

– I Bodø kan man for tiden se en byggekran i hele byen. I Vågan kommune i Lofoten, hvor vi i NESO har kontor, igangsettes det knapt bygging av noen nye boliger, legger hun til.

Av viktige punkter for byggebransjen i statsbudsjettet trekker hun frem blant annet satsingen som forsvaret gjør i nord.

– Det er en satsing som vi vet kommer til å resultere i jobb for mange av våre medlemmer, sier Krane.

Hun trekker også frem at regjeringen foreslår å øremerke 887 millioner kroner i statsbudsjettet for 2025 til energieffektivisering i boliger gjennom Enova (587 millioner) og Husbanken (300 millioner).

Av konkrete prosjekter i nord som får midler, har NESO merket seg følgende:

• Forsvarsbygg skal bygge fasiliteter på Evenes til maritime patruljefly.

• Skrei opplevelsessenter i Lofoten får 5 millioner til realisering m og tilsagn om ytterligere 51, 6 millioner i senere budsjettår.

• Regjeringen foreslår å bevilge nye 30 millioner kroner til museums- og opplevelsessenteret, The Whale.

• Prosjektet med å utbedre Vardø fiskerihavn prioriteres og legges ut på anbud i 2025.

• Det samiske museet RiddoDuottarMuseat i Karasjok får 10 millioner kroner til videre prosjektering av nybygg.

• Det settes av 50,7 millioner kroner til bygging av ny redningshelikopterbase tilknyttet Bodø lufthavn.

• UIN får 70 millioner kroner til Blått bygg.

• Nordlandsmuseet – 3 millioner kroner til å fullføre universell utforming og samisk utstilling ved Bymuseet i Bodø.

• Kulturkvartalet i Tromsø - 7 millioner kroner til videre prosjektering av Kulturkvartalet, som har som mål å samlokalisere Nordnorsk Kunstmuseum og Arktisk Filharmoni i et nybygg i Tromsø, med tilsagn om ytterligere 10 millioner kroner i senere budsjettår.

Powered by Labrador CMS