Kranvelten over kjøpesenteret Melhustorget i Trøndelag krevde et menneskeliv og store materielle skader.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Statsadvokaten har henlagt saken etter kranulykken på Melhus
Statsadvokaten har henlagt saken etter kranulykken på Melhus 6. januar i fjor der en kvinne omkom.
En kvinne omkom etter at en 63,9 meter høy tårnkran med en utligger på 65 meter veltet over Melhustorget kjøpesenter 6. januar i fjor.
Kranvelten skadet store deler av taket på kjøpesenteret og to andre arbeidstagere ble lettere skadet.
HENT AS og Kranor AS har hatt status som mistenkt i saken. Nå har Statsadvokaten henlagt saken.
– For Kranor AS er saken henlagt som intet straffbart forhold bevist. For HENT AS er saken henlagt og overført til Arbeidstilsynet for behandling i forvaltningssporet og vurdering av overtredelsesgebyr, skriver Trøndelag statsadvokatembeter i en pressemelding.
Vindkrefter
Statsadvokaten opplyser at saken er blitt grundig etterforsket. De har gjennomgått sakens dokumenter og har i likhet med politiet konkludert med at etterforskningen ikke utover enhver tvil kan fastslå årsaken til kranveltet.
«Med bakgrunn i sakkyndig rapport geoteknikk og statikk, legges imidlertid til grunn at den mest sannsynlige årsaken til kranvelten, var at avstanden mellom betongvegg/hulldekke over kjeller og kranunderstellets fundamentballast var så liten at det har oppstått kontakt. Når kontakt oppstår, endres det statiske systemet for kranen vesentlig og den velter. Den sterke vinden synes åpenbart å ha bidratt til kontakt», heter det i et dokument fra Statsadvokaten.
Der viser de til en sakkyndig rapport.
«I følge kransakkyndiges rapport kan det ikke pekes på en enkeltfaktor som har vært avgjørende for kranvelten, bortsett fra at uten vindkreftene er det ikke noe som tyder på at kranen ville falt.»
Det vises imidlertid til noen uheldige omstendigheter som kan ha vært medvirkende til velten, blant annet var kranen bygget med maksimal utnyttelse i forhold til høyde og vekt i den aktuelle vindsonen. Det var også påmontert duk oppe i tårnet, som økte vindfanget.
Kranor: – Belastende for alle parter
Administrerende direktør Per Arvid Hennum i Kranor sier til Byggeindustrien at de har ventet på konklusjonen fra statsadvokaten.
– Saken har vært grundig etterforsket av både politiet og Arbeidstilsynet, og det er godt å få en konklusjon. Dette er en sak som har vært belastende for alle parter, og særlig da for familien som er berørt. Det har vært en grusom sak og vi har alle veldig vondt av det som har skjedd. Utover det har vi ikke noen kommentarer til politiets konklusjon, sier Hennum.
Konserndirektør for HMS og kommunikasjon i HENT, Endre Persen, skriver i en tekstmelding til Byggeindustrien at de foreløpig ikke har mottatt noe fra påtalemyndigheten, og at de vil gjennomgå dette før de eventuelt gir en kommentar.
Ifølge pressemeldingen fra Statsadvokaten er avdødes etterlatte, Kranor, HENT, Melhus kjøpesenter og Arbeidstilsynet informert om henleggelsen. Klagefristen er tre uker. En eventuell klage vil bli oversendt riksadvokaten for behandling.
Statsadvokat Jarle Wikdahl sier til NRK at han ikke har fått signaler om at noen kommer til å klage på henleggelsen.