Stadig flinkere til å utnytte solen
Gjennom en rekke år har mange jobbet mye for å klare å utnytte solen til å skape energi. Med stadig bedre teknologi begynner nå solenergi virkelig å bli en viktig del av verdens energiforsyning.
Denne artikkelen er over fem år gammel
Solcellepaneler er noe nordmenn har hatt et forhold til i mange år allerede – men da som oftest til småskala drift for å holde liv i enkelte elektroniske komponenter på den gode tradisjonelle hytta langt unna nærmeste faste strømnett. Opp gjennom årene har denne teknologien stadig forbedret seg og blitt mer effektiv, men det er først nå vi begynner å se hvilke effekter det ligger i solenergien og ikke minst hva det vil være mulig å hente ut av sola om noen år.
Nylig la det internasjonale energibyrået IEA frem en rapport som viser potensialet rundt solenergi på verdensbasis. Ifølge E24 forventer IEA at fornybar energi skal vokse med rundt 1.000 gigawatt innen 2022, noe som tilsvarer rundt halve den globale kapasiteten innen kullkraft, som det tok 80 år å bygge. Dette omfatter både vind- og solkraft, men det er innen solkraft utviklingen nå virkelig skyter fart. Solkraft blir et stadig større satsningsområde rundt om i verden, for eksempel i Kina – og ny teknologi gjør at prisene er på vei nedover.
Vi er fortsatt bare i barndommen i det å kunne utnytte den enorme energien solen gir oss. Vi kommer til å få stadige forbedringer i teknologien – og dette vil virke selvforsterkende ettersom stadig flere da vil ønske å utnytte dette voksende markedet – som da også vil skjerpe konkurransen mellom produsentene.
I Norge har bruk av solenergi virkelig skutt fart de siste par årene – og vi ser nå en rekke ulike prosjekter tar i bruk denne teknologen – både innen bolig- og næringsbyggmarkedet. Byggherrer etterspør denne typen løsninger, og vi ser stadig nye konsepter vokser frem.
Selv om vi i Norge bor langt mot nord på kloden vår, vil vi likevel ha god nytte av å utnytte energien fra solen – spesielt ettersom man klarer å hente ut stadig mer effekt fra de installerte løsningene - og vi ser nå også at det forskes på løsninger tilpasset vårt nordiske klima. Prisen vil sannsynligvis bare falle ytterligere rundt denne teknologien i tiden fremover, samtidig som effekten blir stadig bedre. Derfor er det godt håp om at solen vil kunne gi oss mye lys og varme også gjennom solenergiprosjektene som vokser frem – og bli en viktig del av produksjonen av fornybar energi i tiårene fremover – sammen med andre viktige energikilder.