Stadig flere lytter til byggenæringen
Byggenæringen er en av Norges aller største og viktigste næringer – med virksomhet i alle deler av vårt langstrakte land. Dette har imidlertid ikke alltid vist igjen i samfunnsdebatten, men dette har for alvor endret seg de senere årene.
Med Byggenæringens Landsforening (BNL) i spissen begynner næringen å få sin rettmessige plass i både den politiske sfæren og i samfunnet forøvrig. For en del år tilbake ble bygg og anlegg av mange regnet som landets største ikke-næring, selv om sektoren er det viktigste redskapet for å bygge fremtidens Norge. Slik er det ikke lenger - vi blir både lyttet til og er med på å prege samfunnsutviklingen - på mange ulike måter.
Men dette er ikke noe som har kommet av seg selv. For virkelig å sette næringen på kartet ble BNL etablert i 1997 som en spydspiss for å tale næringens sak. Det er lagt ned et hardt arbeid over lang tid – og det har ikke vært en enkel vei. Med Jon Sandnes i spissen fremstår organisasjonen som mer samlet enn noen gang – og med mer slagkraft enn de har opplevd tidligere.
Det er opprettet et tett samarbeid med både viktige departementer, direktorater og etater – og de deler av næringen som ikke er med i BNL. Dessuten er det også tette bånd til andre viktige arbeidsgiver- og ikke minst arbeidstakerorganisasjoner.
Næringens gjennomslagskraft kommer virkelig til syne gjennom hvordan viktige samfunnsaktører oppfatter og omtaler næringen. Finansminister Siv Jensen ber i et leserinnlegg i DN som omhandler skatteinnkreving folk om å lytte til Byggenæringens Landsforening. Hun skriver: «Byggenæringens Landsforening (BNL) har over 4000 medlemsbedrifter og sysselsetter mer enn 67.000 ansatte støtter også forslaget (om å la Skatteetaten innkreve skattene for å hindre arbeidslivskriminalitet – red. anm.). Vi må lytte når BNL, som arbeider for å bedre forholdene i en svært utsatt bransje, skriver at «bedre og mer effektive kontroller er et av de viktigste tiltakene for å bekjempe den useriøse delen av næringslivet.». AP-leder Jonas Gahr Støre sier i Klassekampen at han vil berømme Byggenæringens Landsforening og direktør Jon Sandnes, som har uttalt at flest mulig organiserte er den beste løsningen i kampen mot arbeidslivskriminalitet. «Når bransjen og fagbevegelsen er enige, så må vi politikere gå videre for å få vedtatt løsningen».
I løpet av den senere tiden har også BNL kunnet innkassere viktige seire. Ikke minst gjelder dette gjennomslaget for at permitteringsreglene nå skal reverseres. Dette er noe BNL og andre i næringen har arbeidet hardt for helt siden regjeringen innførte de nye og strengere reglene 1. januar 2014. Det var også en erkjennelse av BNLs posisjon da regjeringen i fjor ba næringen selv komme med forslag om en ny og bedre sentral godkjenning, som munnet ut med rapporten «Enkelt å være seriøs».
Den viktigste kampen næringen har kjempet og fortsatt kjemper - er nettopp kampen mot arbeidslivskriminalitet og det svarte markedet. Her har man nå fått hele samfunnet oppmerksomme på denne faren som truer store deler av næringen vår. Om denne utviklingen får fortsette kan den gjøre ubotelig skade. Nå er alle nødvendige instanser fullt klar over faren som truer, og tiltak er satt i verk. Ikke minst er det kommet i stand et tett samarbeid mellom næringen og viktige statlige institusjoner som kan sette inn ressurser for å snu utviklingen. Denne kampen er langt fra vunnet – men nå er i hvert fall den seriøse delen av næringslivet og myndighetene med i kampen. Dette hadde ikke kommet i stand uten en offensiv næring med BNL i front.
Dette betyr selvsagt ikke at alt er rosenrødt i næringen vår. Det er mange utfordringer som ligger og venter, ikke minst innen rekrutteringsarbeidet – og konkurransen har aldri vært tøffere enn den er nå. Men markedet er absolutt til stede og næringen står godt rustet til en fruktbar utvikling.