Lavere strømpriser enn i fjor trekker ned prisveksten. Foto: Terje Pedersen / NTB
SSB: Lavere strømpriser dro prisveksten ned i november
Prisveksten ble på 2,4 prosent fra november i fjor til november i år. Det er et fall på 0,2 prosentpoeng fra oktober.
– Strømprisene økte kraftig november i fjor, mens veksten i samme måned i år var mer forsiktig. Dermed dempes tolvmånedersveksten i konsumprisindeksen, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i Statistisk sentralbyrå (SSB).
Med en prisvekst på 2,4 prosent i november, falt tolvmånedersveksten med 0,2 prosent fra oktober.
I tillegg til strøm bidro også klær til å dempe prisveksten i november, forklarer SSB. Prisene på klær gikk ned 1,1 prosent fra november i fjor til november i år.
Utsikter for rentekutt
Varer som trekker opp prisveksten de siste tolv månedene er blant annet møbler, husholdningsartikler og elektronikk.
– Det har vært tilbudskampanjer på flere varer i løpet av november, men prisnedgangen i fjor var større enn i år. Dette er med på å dra opp veksttakten til prisveksten for november i år, sier Kristiansen.
Seniorstrateg Dane Cekov og sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Nordea, mener at utviklingen gir økt tro på at Norges Bank endelig kan begynne å senke rentene gradvis fra mars neste år, slik de tidligere har signalisert.
– Selv om utsiktene for et første rentekutt i Norge nærmer seg, vi tror fortsatt at det ikke blir mer enn tre rentekutt i Norge de kommende par årene, skriver de i en felles analyse.
Lavere enn anslaget – totalt sett
Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 Sør-Norge tror også at det første rentekuttet kommer i mars.
Han mener at det er litt mindre positivt at kjerneinflasjonen har tikket litt opp igjen, fra 2,7 til 3,0 – men på linje med Norges Banks anslag.
– Totalt betyr dette at vi fortsatt ligger lavere enn Norges Banks anslag for inflasjon, og når de skal oppdatere rentebanen neste uke vil inflasjonen være med på å trekke banen ned. Det er spesielt viktig slik situasjonen er nå, og styrker troen på rentekutt i mars, sier han.
Fornøyd regjering
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er fornøyd med tallene.
– Det er gledelig at prisveksten fortsetter å avta. Utviklingen bekrefter at folk nå får god reallønnsvekst i 2024, sier Vedum i en skriftlig kommentar.
Regjeringen har lenge sagt at folk skal få bedre råd, så statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er også fornøyd.
– Prisveksten i november var den laveste siden 2020, og prisene vokser nå betydelig mindre enn lønningene. Folk er i ferd med å få bedre råd, sier Støre.
Han viser også til andre tall fra SSB som viser at norsk økonomi er i ferd med å skyte ny fart og at produktiviteten er høyere enn byrået tidligere har fanget opp.
– Det lover godt, sier Støre.
Økte husleie
Det er vanlig at strømprisene øker på denne tiden av året, og det har de også gjort i år. Men veksten var mer forsiktig enn i fjor.
– Prisen på elektrisitet inkludert nettleie økte med 6,5 prosent fra oktober til november, for landet sett under ett. Sammenlignet med november i fjor var prisen 10,5 prosent lavere i år, skriver SSB.
Betalt husleie steg 4,2 prosent det siste året. Sammen med matprisene har husleiene det siste året vært en viktig grunn til at prisveksten holder seg oppe.
– Løpende husleiekontrakter kan justeres årlig med veksten i KPI. Høyere rentekostnader har sannsynligvis også ført til høyere husleier for nye kontrakter, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.