Spennende gruveutvikling i nord

Onsdag 18. november måtte Sydvaranger Gruve AS melde oppbud - det var ikke lenger grunnlag for videre drift i den tradisjonsrike jernmalmgruva i Kirkenes. Tirsdag ble det kjent at LNS nå vurderer å kjøpe konkursboet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Konkursen i Sydvaranger Gruve ble selvsagt en trist dag for de involverte, men det ble også en mørk dag for hele det norske gruve – og anleggsmiljøet. 400 personer mistet jobben, og det rammer selvsagt ekstra hardt i et lokalsamfunn som Kirkenes.

Med konkursen var mange år med gruvedrift ved jernmalmgruven i Sør-Varanger avsluttet. Sydvaranger Gruve AS, som var et heleid selskap av australske Northern Iron Ltd, ble etablert i 2007 og startet gruvedriften i det tradisjonsrike anlegget i 2009. Men denne gruvens store historie går selvsagt langt tilbake i tid. Allerede i 1906 startet man opp med gruvedrift her, under navnet A/S Syd-Varanger. Denne virksomheten holdt det gående helt frem til 1997.

Men i midten av januar var det altså slutt og man stengte porten. Det er foreløpig uklart hva som skjer videre med gruvedriften. Det skal være kommet inn krav på hele 3,5 milliarder kroner i boet – hor mye av dette som vil kunne hentes ut er ikke godt å si.

Men det mest spennende nå som er i ferd med å skje, er at entreprenørselskapet Leonhard Nilsen & Sønner AS (LNS) er i ferd med å kaste seg inn i kampen om å kjøpe konkursboet. Det vil i så fall være en meget frisk satsing. Men så er ikke Frode Nilsen og co spesielt redde for å ta på seg utfordringer utenfor komfortsonen. Selskapet, med base i Risøyhamn, har tidligere tatt på seg utfordrende oppgaver i både Hong Kong, Island, Færøyene og Antarktis. De har også i stor grad jobbet innen gruveindustrien, både med Store Norske Spitsbergen Kullkompani på Svalbard, for LKAB og de eier Rana Gruber og Skarland Graphite, og ikke minst har de tidligere også jobbet for AS Syd-Varanger. Dessuten har de også satset på utvinning av rubiner på Grønland, så de har utviklet seg til å bli noe langt mer enn et rent entreprenørselskap.

Om LNS velger å gå inn med et bud på nyåret er det underjordsdrift som gjelder, på samme måte som LKAB jobber. Det er her de best kan hente ut de store jernmalm-ressursene som ligger og venter i området. En forutsetning skal også være et samarbeid med Tschudi AS, som eier mye av områdene og infrastrukturen.

Dersom LNS bestemmer seg for å satse på Sydvaranger, og gir et bud på boet og deretter starter opp gruvedrift i Kirkenes, har de virkelig tatt steget over å bli både et entreprenør- og industrikonsern. Det er nok mange i den norske anleggsbransjen som spent vil følge med på hva LNS bestemmer seg for å gjøre her. Ikke minst vil også Sør-Varanger kommune og de mange hundre som mistet jobben da de stengte dørene i november, se med spenning frem mot hva som skjer videre med den tradisjonsrike gruven.

Powered by Labrador CMS