Morten Meier, som er daglig leder i Sun-Net AS samt salgs- og markedssjef i Skarpnes, forteller om stor interesse for takstein-produktene. Ikke minst er mange interesserte i denne prototypen av en dobbelkrum takstein med innebygde solceller.

Solcelle-takstein fanget messe-deltakerne

Sun-Net AS, hvor taksteinprodusenten Skarpnes er tungt inne på eiersiden, er nå i full gang med å bygge opp markedet for løsninger med solceller innebygd i takstein.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

- Interessen rundt løsningen har vært enorm på messen. Vi har hatt en jevn strøm med folk som har vært nysgjerrige på konseptet og det tyder bra for tiden fremover, sier daglig leder Morten Meier i Sun-Net AS. Meier er også salgs- og markedssjef i Skarpnes som er inne på eiersiden i Sun-Net. Det tette samarbeidet mellom Skarpnes og Sun-Net gjør at de nå virkelig kan satse på å bringe konseptet ut markedet. De er i ferd med å sette opp flere hus med løsningen i Norge, og konseptet har væt benyttet i Tysland gjennom flere år, med gode erfaringer.

Løsningen er utviklet av en tysk gruppering med seks ulike selskaper, og Norge er et av de aller første markedet som nå får teste ut løsningen.

– For å lykkes i Norge er vi helt avhengige av å få en god estetisk løsning. Nordmenn har vist seg å være avventende til å montere store solcellepaneler, først og fremt på grunn av at man ikke syns det er pent nok. Med denne taksteinen vil man unngå dette. På litt avstand klarer man ikke så se at det er solcellepaneler i taksteinen, og man må komme ganske nærme for å merke at dette da er et tak helt utenom det vanlige. Med løsningen vi nå har fått på plass, har vi sterk tro på at dette vil bli fremtidens tak i Norge, sier Meier.


Systemet opererer med lav spenning og er parallellkoblet.
– Taket vil oppføre seg som hvilket som helst annet tak og det er for eksempel ikke noe problem å gå på taket, sier Meier. Han peker på man kan erstatte den opprinnelige steinen med solcelletakstein. Vekten skal være omtrent tilsvarende som for den opprinnelige steinen. Solcelletakstein legges som vanlig takstein.

Meier forteller at et solcelletak ikke er ment å forsyne boliger med hele strømbehovet, men skal hjelpe på ta toppene fra strømselskapene.
– Man kan dermed lagre strømmen som produseres gjennom en hel dag i et batteri, som er meget viktig i en slik installasjon, og bruke den lagrede strømmen på morgenen eller og kvelden, når husholdningen har det største strømbehovet, sier Meier. Han er overbevist om at de norske strømvanene vil endre seg i tiden fremover.

– Vi ser gjennom kontakten vi har med energiselskapene at det begynner å bli problemer med strømleveransene i topperiodene. En løsning kan dermed bli at strømmen blir dyrere når disse toppene inntreffer for å få den det totalforbruket i disse periodene. Om man har installert et solcelleanlegg til å ta inn disse toppene vil det hjelpe både for den enkelte husholdning og for hele strømnettet i området. Dermed vil den ekstra investeringen det er å montere et solcelleanlegg kunne betale seg raskere ned i fremtiden enn hva vi ser nå, utdyper Meier.
Sun-Met er og Skarpnes er nå i ferd med å utvikle en ny solcelle-takstein de har sto tro på. De vil utvikle sin bestselger, den mørke dobbelkrummede taksteinen, med innbygd solcelle.

- Denne har vi stor tro på at vil slå an i markedet. Frem til nå er det takstein av tegl som er blitt benyttet. Når vi får en betongtakstein får vi en rimeligere løsning, som vi tror passer godt for det norske markedet, forteller Meier.

Det er ikke bare solcelle-taksteinen som har slått han på Skarnes-standen på Bygg reis Deg.

- Det har vært mye folk her i løpet av messedagene, sier en fornøyd Meier.

Powered by Labrador CMS