Lader opp til kamp mot brun-sneglene

Hageeiere som kjemper mot brunsneglen - mordersneglen - skal få hjelp i kampen. Kommende uke lanserer landbruksministeren en plan for bekjempelse av skadedyrene.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

null

Problemet med brunsnegler/mordersnegle eller iberiasnegler som arten egentlig heter, har økt hvert år siden arten første gang dukket opp i Norge i 1988. Nå har den snart spredd seg til hele landet.

Sprer seg raskt
Hageeierne har hittil vært mest utsatt. Men også i parker, på kirkegårder og på jordbruksarealer har den plagsomme sneglen dukket opp.

- Mitt inntrykk er at både utbredelsen og mengden har økt år for år. De første årene fant vi den mest i kyststrøkene. I fjor trakk den innover i landet, og vi har fått rapporter om at den har spredt seg til Nordland og kanskje også Troms, sier fagsjef i Det norske hageselskap, Gustav Redalen.

Han forteller at sneglen likte seg godt i fjor da det var en fuktig juli måned. Sneglen liker fuktighet, så en ny våt sommer vil øke snegleplagen.

Plukke og drepe
En lang rekke metoder for å bli kvitt sneglen eller holde den vekk fra blomster og planter er lansert. Redalen slår fast at det ikke finnes noen enkel løsning.

- Det mest effektive er faktisk å plukke og plukke, og så samle dem i en bøtte og helle varmt vann over. Da dør de raskt. Det er viktig å komme tidlig i gang med plukkingen om våren, for sneglen kan legge 400 egg som blir nye snegler i løpet av sesongen, sier han.

Det finnes midler som kan drepe sneglen. Et biologisk preparat som heter Nemaslug kan vannes ut. Det er effektivt mot små snegler. Jernpreparatet Ferramol dreper også sneglene. Men mange vil helst unngå slike stoffer, og de er dyre å kjøpe.

Gir opp hagen
Redalen forteller at enkelte medlemmer i Hageselskapet rett og slett har gitt opp kampen mot sneglene, solgt hus og hage og flyttet i blokk.

- Det synes vi er veldig trist. Og det skulle ikke være nødvendig. Det er mulig å leve med dette, sier Redalen, som er glad for at Landbruksdepartementet nå har sett alvoret i snegleplagen og legger fram en plan for bekjempelse.

Trenger forskning
Hageselskapets fylkesleder i Hordaland, Anne Tafjord-Kirkebø, har i mange år arbeidet for å få mer oppmerksomhet omkring snegleplagen.

Hun er initiativtaker til en konferanse i Bergen torsdag der landbruksministeren skal legge fram planen for å slå tilbake angrepene fra brunsneglen.

- Jeg er veldig glad for at myndighetene nå tar dette så alvorlig og stiller opp med penger. Det er viktig å få midler til forskning slik at vi kan finne måter å regulere dette på uten å bruke gift i hagene, sier fylkeslederen i Hageselskapet.

Powered by Labrador CMS