Små kommuner prioriterer ikke brannforebygging
I en tilsynsrapport sendt fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i april i fjor, kommer det frem at Lærdal og Årdal ikke har hatt et tilfredsstillende forebyggende arbeid med tanke på brann, skriver Bergens Tidende.
Dette overrasker ikke oss. Små kommuner har ikke ressurser til å prioritere slikt arbeid.
Ikke tilfredstillende internkontrollsystem
Kontrollen til DSB viste at bemanningen, samarbeidet og planene for brannverntiltak ikke var gode nok. Funnene viste at kommunene ikke hadde et tilfredstillende internkontrollsystem og en risiko- og sårbarhetsanalyse som sørget for at lovene og forskriftene ble fulgt. De skriver at det ikke er avsatt tilstrekkelige ressurser til lovpålagt forebyggende arbeid. Verken Årdal eller Lærdal klarte å gjennomføre alle lovpålagte tilsyn i 2012.
Tilsynet slår også fast at det sannsynligvis finnes flere forhold som ennå ikke er avdekket.
Vi tror ikke at situasjonen i Lærdal og Årdal er ikke ulik det som gjelder i kommune-Norge.
Krav om færre kommuner
Dette problemet blir ikke løst før vi får større kommuner. Selvsagt kan man løse noen problemer gjennom et interkommunalt samarbeid. Problemet med slike interkommunale løsninger er at politikerne ikke har god nok kontroll og oversikt.
Den nåværende kommunestrukturen ble etablert etter at Schei-komiteen på 1950-tallet startet arbeidet med å lage en ny kommunestruktur. I 1957 var det 680 herredskommuner og 64 bykommuner i Norge. Utover på 1960-tallet ble en rekke kommuner slått sammen til høylytte protester. Men takk og pris. Det ble færre kommuner.
Etter Schei-komiteen har vi hatt Buvik-utvalget. Men til tross for at kommunikasjonene er bygget ut med nye fjordkrysninger og nye tunneler, har det gått utrolig sakte med å få gjennomført en effektiv kommunesammenslåing. En ny bro eller en ny tunnel har i mange tilfeller kortet ned kjøreavstanden mellom enkelte kommuner til 10 – 30 minutter. At man ikke da har tatt skrittet fullt ut og slått sammen kommunene er en gåte.
Nå er det kommet forslag om å redusere antall kommuner fra 428 til 105. Landets minste kommune – Utsira – har 209 innbyggere (pr. 1.1 2013). Halvparten av kommunene har under 5000 innbyggere. Når man vet at kommunene må forholde seg til flere tusen ulike lover og forordninger, sier det seg selv at det ikke er i menneskelig makt at kommunene makter å følge opp alt det staten krever. Brannvesen og brannforebygging er bare ett av mange viktige områder som blir prioritert ned.