Slik skal tyvene stoppes
Gjennom mange år, og spesielt de siste 5-6 årene, har det vært et økende problem med tyveri fra byggeplass. Nå skal man få på plass et virkemiddel som faktisk kan ha en god effekt.
Byggeindustrien har en rekke ganger skrevet om denne problematikken. Det virker som om det meste kan stjeles fra og rundt bygg- og anleggsplassene her i landet. Dette kan være alt fra større anleggsmaskiner som selges i utlandet, til mindre håndholdt utstyr som sager, spikerpistoler og så videre. Dessuten stjeles det også byggevarer i stor stil, og vi har hørt rapporter om at alt fra ledninger til betongkonstruksjoner stjeles – samt forbruksmateriell som diesel og så videre.
Det er lansert flere løsninger på problemet, og naturligvis er det viktig å sikre utstyret skikkelig, noe som blant annet innebærer en solid inngjerding av byggeplass og en container for oppbevaring av maskiner og utstyr. Dette fungerer til en viss grad, men det er selvsagt mulig å forsere slike hinder om man virkelig ønsker dette. Det er heller ikke alle bygge- og anleggsplasser som er mulig å gjerde inn eller sikre på annen måte - og ulike sikringsløsninger er testet ut, og noe har fungert bra, mens andre løsninger ikke har tjent sin hensikt.
Nå har BNL, Politiet, Næringslivets Sikkerhetsråd, EBA Oslo og Finans Norge jobbet sammen for å finne frem til gode virkemidler som kan stanse uvesenet, og de er nå er i ferd med å rulle ut et spennene konsept. Det benyttes her høyteknologisk flytende mikromerking. Dette skal gjøre det langt mindre attraktivt å stjele verdisaker. Det fungerer slik at når denne spesialvesken er påført gjenstanden og den er herdet, så skal den være umulig å få vekk, og kan kun ses med UV-lys. Selve vesken inneholder også det man kaller mikrodots, og disse er unike, og man kan dermed spore verktøyet og utstyret tilbake til den rettmessige eier gjennom et internasjonalt register.
Betonmast Selvaagbygg har allerede tatt i bruk løsningen på to av sine prosjekter, og flere aktører og prosjekter vil nå ta i bruk løsninger forløpende. Vi kjenner også til at løsningen er testet ut andre steder i landet også. Håpet er nå at dette skal kunne få en god effekt når det lanseres så bredt. Ikke minst burde det kunne virke preventivt – om man vet utstyret og verktøyet er merket med dette, vil det være risikabelt å benytte.
Stjeling fra byggeplass kan medføre at selve produksjonen også vil kunne bli forsinket, noe som ofte kan ha en større verdi enn selve utstyret som forsvinner. Nettopp derfor vil nok mange også finne denne løsningen interessant, og det skal bli spennende å se om den får en effektiv innvirkning på statistikken over vinningskriminaliteten i næringen.