BLOMSTRER HELE SOMMEREN: Bildet er fra Marit Næss Jørgensens egen hage i Sandefjord, hvor det er blomsterflor gjennom hele sommeren. Fra venstre sees en liten hekk av Buxbom som omkranser en liten dam. Deretter er det en lang hekk av Hosta. Til venstre bak Hostahekken står en Japansk Blodlønn, og til høyre for den er det roser i ulike høyder. Det lille treeet til høyre i bildet er en Selje (Salix Helvetica), og de høye hvite spirene er ormedruer som er iferd med å springe ut. Langsmed stenmuren i bakkant er det fra venstre en høy klatrerose, på muren bak og rundt det rustne lysthuset klatrer det Eføy og til høyre for lysthuset er det nok en rose. Bildet er tatt midtsommer, i overgang til høysommer. (Foto: Hageplanlegging.no)
BLOMSTRENDE BUSK: Sommerfuglbusk, eller Buddleja Daviidii, ser ut som en syrinklase og blomstrer i august/september. Foto: Marit Næss Jørgensen/Hageplanlegging.no
PRYDLØK: Allium Giganteum er en løkblomst som kommer igjen år etter år. Som navnet tilsier kan disse prydplantene bli skikkelig store. De blomstrer i juni/juli. Foto: Marit Næss Jørgensen/Hageplanlegging.no
VÅRLØK: Rutelilje. Foto: Marit Næss Jørgensen/Hageplanlegging.no
Hortensia er en sentblomstrende busk. Foto: Marit Næss Jørgensen/Hageplanlegging.no
FRODIG HAGE: Fra venstre Pioner, Hosta, Riddersporer, Irisblader, mer Pioner, diverse småblomstrende stauder og til høyre en hvit rose. I forkant av hele menasjeriet er det en hekk med Stormarikåpe. Foto: Marit Næss Jørgensen/Hageplanlegging.no
Foto: Marit Næss Jørgensen/Hageplanlegging.no
Foto: Marit Næss Jørgensen/Hageplanlegging.no
Foto: Marit Næss Jørgensen/Hageplanlegging.no
Foto: Marit Næss Jørgensen/Hageplanlegging.no
Foto: Marit Næss Jørgensen/Hageplanlegging.no
Botaniske tulipaner. Foto: Marit Næss Jørgensen/Hageplanlegging.no

Slik får du en blomstrende hage hele sesongen

Hageeksperten gir deg sine beste tips for hvordan skape et bed som gir deg vakker blomsterflor sommeren gjennom.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

PRYDLØK: Allium Giganteum er en løkblomst som kommer igjen år etter år. Som navnet tilsier kan disse prydplantene bli skikkelig store. De blomstrer i juni/juli.Marit Næss Jørgensen/Hageplanlegging.no

«Skynd deg nå elskede, skynd deg å elske. Dagene mørkner minutt for minutt. Tenn våre lys, det nærmer seg natten, snart er en blomstrende sommer slutt». Slik skrev Tove Jansson, men i den stunden du kan synge dette verset med rette, skal du ha opplevd en deilig og lang sommer med mange blomster som har overøst deg med mye blomstringsglede.

Her er noen tips til hvordan du bygger opp, plasserer og får hagen til å blomstre sammenhengende gjennom sommersesongen.

Plassering
Planlegg blomsterbedet slik at du har glede av det hele sommeren. Gode plasseringer er nær huset slik at du kan nyte blomstringen fra vinduer og terrasse. De fleste planter liker seg i overveiende solrike forhold, så plasser blomsterbedet et slikt sted. Husk å kjøpe planter som passer til vekstforholdene.

Størrelsen
En liten tommelfingerregel du kan lære deg: En liten hage vil kunne kle et stort bed, men en stor hage vil sjelden kle et lite bed.

Tid og bruk
Tenk nøye over hvem som skal bruke hagen og hvor mye tid du har til å pleie den. Alle vekster er levende og vil derfor kreve pleie i større eller mindre grad. Dette er en viktig faktor å ta hensyn til når du skal velge planter.

Marit Næss Jørgensen/Hageplanlegging.no

Struktur
Harmoni er stikkordet for et vellykket bed. Harmoni betyr ikke at det skal være samme fargeskala eller høyde på plantene, men at det er bygget opp etter et bestemt prinsipp. Et av prinsippene er at plantene skal utgjøre en samlet helhet. Dette oppnås for eksempel ved å plassere de høyeste plantene lengst bak i bedet og de laveste lengst frem – hvis bedet ligger mellom en vegg og plenen. Sørg for å avgrense bedet med en skåren gresskant.

Et bed kan også rammes inn med en lav hekk av for eksempel buksbom eller stauder.

Hvilke planter skal du velge?
Husk å ta med planter som blomstrer både om våren og sensommeren. Velg deg gjerne planter i din yndlingsfarge og høyde og lag en «ryggrad» av dette i bedet.

De andre plantene bør da være vesentlig lavere eller en god del høyere for å skape fylde. Småplanter kan godt være markdekkere.

Her er forslag til noen gode planter du kan bruke for å få en gjennomgående pen og blomstrende hage. Oversikten er presentert med henholdsvis blomstrende busker, stauder og løk og viser høyde, herdighetssone (H) og blomstringstid.

Blomstrende busker
Praktgullbusk’Forsythia x intermedia’ 2-3 m H4 april/mai
Junisøtmispel ’ Amelancier spicata ’ 2-3 m H7 mai/juni
Fagerbusk ’ Kolkwitzia amabilis ’ 2-3 m H4 juni/juli
Syrinhortensia ’ Hydrangea paniculata ’ 1,5-2 m H5 august/september
Sommerfuglbusk ’ Buddleja davidii ’ 1-2,5 m H4 august/september

BLOMSTRENDE BUSK: Sommerfuglbusk, eller Buddleja Daviidii, ser ut som en syrinklase og blomstrer i august/september.Marit Næss Jørgensen/Hageplanlegging.no

Stauder
Vårvortemelk ’ Euphorbia polychroma ’ 30 cm april/mai
Edelprimula ’ Primula ’ 10 cm mai/juni
Akeleier ’ Aquilegia Cultorum ’ 30-60 cm mai/juni
Pioner ’ Paeonia - div typer ’ 70 cm mai/juni
Hageiris ’ Iris germanica ’ 70-100 cm juni
Fagerklokke ’ Campanula persicifolia ’ 60-100 cm juni/juli
Storkenebb ’ Geranium himalayense ’ 30-60 cm juni/juli
Dagliljer ’ Herocallis - blomstrende sorter ’ 60-100 cm juli/august
Storhjortetrøst ’ Eupatorium purpureum ’ 200 cm august
Astilber ’Astilbe ’ 50-120 cm august/september
Høstfloks ’ Phlox paniculata ’ 50-90 cm august/september

Løk
Sneklokke ’ Galanthus nivalis ’ 10-20 cm april
Yndetulipan ’Tulipa humilis ’ 10-15 cm april/mai
Krokus ’ Crocus - div sorter ’ 10-20 cm april/mai
Bokharairis ’Iris bucharica ’ 30-40 cm april/mai
Pinselilje ’ Narcissus poëticus ’ 40-50 cm mai
Kjempeløk ’ Allium giganteum ’ 150-200 cm juni/juli
Tidløs ’Colchicum ’ 10-15 cm august
Septemberkrokus ’ Crocus kotschyanus ’ 10-15 cm september

(Artikkelen er tidligere publisert i messemagasinet for Hagemessen 2015)

Powered by Labrador CMS