Slik blir regjeringskvartalet - reguleringsplan vedtatt
Regjeringskvartalet bygges ut med omtrent 100.000 kvadratmeter nybygg og 40.000 kvadratmeter rehabiliterte og oppgraderte arealer.
Denne artikkelen er over fem år gammel
Det skriver regjeringen i en pressemelding fredag.
– Det nye regjeringskvartalet skal være en åpen og levende del av byen, og vi tar med oss historien inn i et fremtidsrettet og moderne kvartal. Vi legger til rette for moderne, effektive og sikre kunnskapsarbeidsplasser, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i meldingen.
Fredag vedtok Kommunal- og moderniseringsdepartementet reguleringsplanen for det nye regjeringskvartalet.
Statsbygg skal nå gjennomføre plan- og designkonkurranse for regjeringskvartalet. Sju tverrfaglige team er kvalifisert til konkurransen.
Dette er de viktigste føringene for nytt regjeringskvartal:
- Kvartalet planlegges for 5.700 ansatte. Det skal bygges i størrelsesorden 100.000 kvadratmeter nybygg, og rehabiliteres/oppgraderes 40.000 kvadratmeter i eksisterende bygg. Arealnormen vil være 23 kvadratmeter per ansatt.
- G-blokken og Møllergata 19 oppgraderes/rehabiliteres, og H-blokken både rehabiliteres og bygges på.
- Arbeidsplassene skal være tilpasset moderne arbeidsformer og ulike arbeidsoppgaver (aktivitetsbaserte arbeidsplasser).
- Hovedtyngden av ny bebyggelse legges i kvartalsstruktur mellom Grubbegata og Møllergata (felt B-E, se plantegning). Et nybygg legges nord for Høyblokken (felt A). Varierte og moderate volum og høyder skal bidra til at bygningene glir godt inn i omgivelsene og gir gode byrom.
- Høyblokken skal forbli høyeste bygning i regjeringskvartalet. De to øverste etasjene på Høyblokken blir revet, og fire nye bygges på. Det blir gjennomgang under Høyblokken slik bygget opprinnelig ble tegnet.
- En ny park over Ring 1 skal gi en grønn forbindelse mellom regjeringskvartalet og Trefoldighetskirken og Deichmann i nord, og mellom Akersgata i vest og Mariboes gate i øst.
- Hovedatkomst fra Akersgata skal understreke forbindelsen mellom regjeringskvartalet og andre viktige institusjoner i byen.
- En ny park og et nettverk av gang- og sykkelveier, bilfrie gater, plasser og torg etableres slik at gående og syklende kan ferdes fritt i området.
- Det opprettes en sikringssone rundt kvartalet. Ring 1 senkes. Rampene til Akersgata og Møllergata fjernes. En ny forbindelse nordover fra Ring 1 blir via Keysers gate.
I 2015 ble 22. juli-senteret etablert i første etasje i Høyblokken, der første del av angrepet 22. juli 2011 skjedde. I plan- og designkonkurransen skal deltakerne foreslå permanent plassering av 22. juli-senteret. Det er ønskelig at dette er helt, eller delvis, i eller i tilknytning til første etasje i Høyblokka, eventuelt et annet sted i det nye regjeringskvartalet. Deltakerne skal også foreslå hvordan kunstverkene til Picasso kan plasseres eller integreres i nye regjeringsbygg, skriver regjeringen i pressemeldingen.