Første rad fra venstre: Camilla Krogh (), Ståle Rød (Skanska), Stein Kinserdal (SiV), Tor Arne Midtskogen (Skanska), Martin Quaid (Skanska). Andre rad fra venstre: Jostein Todal (SiV), Hans Thomas Gaarder (Skanska), Tom Einertsen (SiV), Hans Ole Haugen (CURA), Gunnar Garred (Skanska). Tredje rad fra venstre: Sverre Skarpaas (CURA), Roar Austedal (Haaland Klima), Arne Jorde (CURA), Ola Dalen (CURA), Leif Øie (CURA), Egil Sormbroen (CURA). Fjerde rad fra venstre: Espen Bjørshol (CURA), Øyvind Hagen (Bravida), Bjørn Varegg (SiV), Torkil Skancke Hansen (Assemblin), Tore Bakke (Bravida).

Skanska og CURA signerte milliardkontrakt for Vestfold-sykehus

Fredag 10. mars inngikk Skanska og CURA-gruppen samarbeidskontrakt med Sykehuset i Vestfold HF for utbyggingen av sykehuset i Vestfold – Tønsbergprosjektet. Kontrakten har en samlet verdi på 1,709 milliarder kroner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Fakta

Tønsbergprosjektet består av nytt psykiatribygg med et bruttoareal på omtrent 12.000 kvadratmeter og et somatikkbygg på 33.000 kvadratmeter i tilknytning til dagens infrastruktur. I tillegg kommer tilpasning av offentlig infrastruktur, energianlegg og rivning av eksisterende sykehusbygninger. Psykiatribygget fullføres i mars 2019, mens somatikkbygget er ferdig i 2021.

CURA-gruppen består av Multiconsult, Hjellnes Consult, Erichsen & Horgen, LINK Arkitektur og Bølgeblikk Arkitekter.

Skanska Norge er i arbeidsfellesskap med Skanska Construction UK Ltd UK om å løse oppgaven.

Det skriver Skanska i en pressemelding mandag.

– Prosjektet har tøffe målsetninger. Vi skal ikke bare bygge raskere enn sammenliknbare utbygginger, men også 10 prosent billigere og uten byggefeil, sier prosjektdirektør for Tønsbergprosjektet, Tom Einertsen i meldingen.

Sterkere incentiver

Kontrakten er basert på en IPD-modell (Integrated Project Delivery), hvor partene samarbeider tett i hele gjennomføringsfasen. Modellen er også slik at entreprenør med tekniske underleverandører og prosjekterende legger sin samlede fortjeneste i en felles pott. Det skal, ifølge pressemeldingen, bidra til sterkere felles incentiver for å gjennomføre prosjektet på den totalt sett beste måten.

– Vi har stor tro på gjennomføringsmodellen, som setter høye krav til samarbeid og bruk av moderne verktøy. Modellen er svært godt egnet til å løse samfunnets mest komplekse byggeoppgaver, og setter nye utviklingskrav til byggenæringen, uttaler konserndirektør for Skanskas byggvirksomhet, Camilla Krogh.

Utbredt i USA

IPD-modellen er hyppig brukt i utbygging av sykehus i USA, men Tønsbergprosjektet er det første i Norge som tar i bruk denne typen kontraktsmodell, skriver Skanska. Partene har tilpasset den amerikanske modellen til norske forhold.

– Kontraktsmodellen krever at hver part legger igjen egeninteressen ved døren, at vi spiller på lag og setter prosjektets målsetninger i fokus. På den måten utnytter vi kompetansen og innovasjonskraften som ligger hos entreprenøren, ingeniørene og arkitektene til beste for Sykehuset i Vestfold og sykehusets brukere, sier Espen Bjørshol, styreleder i CURA-gruppen.

Powered by Labrador CMS