F.v.: Anders Rehnström, Magnus Persson, Giv K. Brantenberg, Magnus Ohlsson. Foto: privat
F.v.: Anders Rehnström, Magnus Persson, Giv K. Brantenberg, Magnus Ohlsson. Foto: privat

Skanska kjøper netto nullbetong fra Heidelberg Materials

Skanska er en av de første til å bestille Heidelberg Materials' nye sementprodukt evoZero. Avtalen mellom de to selskapene ble undertegnet torsdag denne uka.

– Å redusere klimapåvirkningen vår vil kreve et tett samarbeid med materialleverandørene våre. Betongen vi produserer og bruker i vår byggevirksomhet, står for en betydelig del av vårt totale klimafotavtrykk. Det føles derfor riktig at vi er en av de første aktørene i byggebransjen som signerer en avtale om Heidelberg Materials' banebrytende sement, sier Magnus Persson, administrerende direktør i Skanska Sverige, i en pressemelding.

I meldingen heter det videre at evoZero er den første sementen i verden som produseres ved hjelp av karbonfangstteknologi (CCS), som fjerner CO2 fra produksjonsprosessen. Sementen beholder kvaliteten sin, fungerer for alle bruksområder og kan brukes i alle deler av verdikjeden.

– Det er veldig positivt at Skanska, som et av de ledende bygg- og anleggsselskapene, sammen med oss ønsker å ligge i forkant når det gjelder bærekraftig samfunnsutvikling. Med evoZero setter vi nå en ny standard i byggebransjen, og sammen med kundene våre setter vi fart på klimaomstillingen i verdikjeden, sier Giv Brantenberg, administrerende direktør i Heidelberg Materials Northern Europe.

CCS-teknologien (Carbon Capture and Storage) som ligger bak evoZero, fanger opp og lagrer karbondioksidet fra sementproduksjonen permanent. CCS-anlegget i Brevik, som Byggeindustrien har omtalt flere ganger tidligere, skal etter planen settes i drift i 2025. Det vil fange opp 400.000 tonn CO2 årlig, og lagre det under havbunnen i Nordsjøen.

Heidelberg Materials planlegger å ta teknologien fra Brevik videre, og etablerer et mer enn fire ganger så stort CCS-prosjekt i Slite på Gotland. Her er målet å fange opp opptil 1,8 millioner tonn CO2 årlig fra 2030, noe som igjen vil bane vei for at størstedelen av Sveriges betongkonstruksjoner vil være netto nullutslipp.