Skanska brukte robotassistert produksjon ved Sundtkvartalet

Nå har robotene kommet til byggenæringen, og Skanska har gjennomført den første testen av robotassistert produksjon ved Sundtkvartalet i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

De siste tiårene har roboter overtatt en rekke krevende, farlige og fysisk vanskelige arbeidsoppgaver i flere industrier.

Roboten som Skanska benyttet er utviklet i Norge av høyteknologiselskapet nLink, og er den første storskalatesten i verden av akkurat denne teknologien.

- Ved å ta over enkelte arbeidsoperasjoner, hjelper roboten oss til å produsere raskere, sikrere og med mindre belastning for fagarbeiderne, sier en fornøyd prosjektleder Ståle Haakull i Skanska i en melding.

Roboten som ble brukt på Sundtkvartalet består av en liten beltevogn, en robotarm, en støvsuger og en bormaskin. En «digital hjerne» - et smart styringssystem - sørger for samspillet mellom alle disse komponentene. Robotens oppgave har vært å lage borehull i underkant av betongdekkene, til oppheng av rør, ventilasjonssystemer og kabelføringer. Den vanlige måten å bore hull til oppheng på, er å bruke fagarbeidere som måler opp og borer basert på arbeidstegninger. Med boreroboten blir hullposisjonene overført til robotens styringssystem rett fra BIM modellen, og roboten leser sin lokalisering fra en totalstasjon. En operator passer på mens roboten jobber.

- Forretningsideen til nLink er enkel, selskapet leter etter oppgaver på byggeplass med stor grad av gjentakelse - oppgaver som kan lett automatiseres og som gir effektivitets- og sikkerhetsgevinster. Det har likevel vært en utfordring å finne aktører som har ønsket å ta den nye teknologien i bruk, sier Kjetil Anfinnsen hos nLink.

Prosjektledelsen ved Sundtkvartalet valgte imidlertid å utfordre vedtatte sannheter om teknologiaversjon i byggenæringen, og ba nLink til å vise at boreroboten var sikrere og mer effektiv enn tradisjonell gjennomføringsmåte. Et areal på 1.000 kvadratmeter i byggets tredjeetasje ble valgt som testarena. Roboten skulle bore hull for oppheng av rør, ventilasjon og kabelbroer. Det tilsvarende arealet i fjerde etasje ble boret på tradisjonell måte av fagarbeidere på sakselifter.

- Resultatene viste at roboten var mye raskere. Faktisk så mye raskere at om robot hadde blitt brukt i alle etasjer i Sundtkvartalet, ville boring i underkant av dekker vært ferdig 50 arbeidsdager før den manuelle jobben ble ferdig, heter det i meldingen.

– Når hullplasseringene i tillegg blir overført rett fra BIM-modellen fjerner vi også en feilkilde; hullene bores med stor nøyaktighet, akkurat der de var prosjektert. Dette gir i sum et stort potensial for å korte ned produksjonstiden på byggeplass, sier Haakull.

– Jeg er også glad for at våre underentreprenører, Lefdal Installasjon, Imtech og Haaland Klima, ser gevinstene ved effektiviseringen. Samtlige var overbeviste om at dette var noe de vil bruke i framtiden, avslutter Haakull.

Powered by Labrador CMS