Sikker opprydding etter naturkatastrofer

Skred, storm og flom kan medføre skader på bygninger, tomter og infrastruktur som krever omfattende oppryddingsarbeid. – Dette er risikofylt arbeid som må foregå på en trygg måte, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Oppryddingsarbeid medfører ofte farlige situasjoner som arbeidstakere vanligvis ikke er utsatt for. Ofte er det også bruk for spesielt arbeidsutstyr. Arbeidstakerne må derfor få nødvendige opplæring for å gjøre arbeidet på en forsvarlig måte.

– Selv om naturkatastrofer som flom ofte medfører ekstraordinære forhold, skal sikkerheten til de som utfører oppryddingsarbeidet ivaretas. Dette er ikke arbeid for ukyndige, og det er helt nødvendig å ta forholdsregler og bruke verneutstyr, sier Ingrid Finboe Svendsen

I forbindelse med opprydding etter naturkatastrofer er det ofte flere risikoforhold som kan medføre ulykker og annen helserisiko. For å unngå skader eller uheldige arbeidsbelastninger er følgende viktig før arbeidet begynner:

* Planlegg arbeidet: Kartlegg risikoforhold og gjør en risikovurdering

* Iverksett risikoreduserende tiltak på bakgrunn av risikovurderingen

* Husk opplæring og informasjon til arbeidstakere som skal delta i arbeidet

* Risikovurder alenearbeid

* Sørg for nødvendig personlig verneutstyr til arbeidstakere

– Ofte deltar flere ulike aktører og yrkesgrupper samtidig i oppryddingsarbeidet. I slike tilfeller må sikkerhetsarbeidet samordnes slik at alle arbeidstakere kan gjøre jobben på en forsvarlig måte, sier Ingrid Finboe Svendsen.

Arbeidstilsynet har en ny faktaside med mer informasjon om oppryddingsarbeid. Her finner du blant annet eksempler på ulike risikoforhold og risikoreduserende tiltak.

Her finner du faktasiden

Powered by Labrador CMS