Foto: Jamie Smith / University of Brighton
Foto: Jamie Smith / University of Brighton
Foto: Jamie Smith / University of Brighton
Foto: Jamie Smith / University of Brighton
Foto: Jamie Smith / University of Brighton
David Pendegrass i Mears (fra venstre), Duncan Baker-Brown og Cat Fletcher i Freegle. Foto: Jamie Smith / University of Brighton

Se lavenergihuset som er bygget med søppel

Brighton Waste House i Storbritannia er bygget med over 85 prosent avfall.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Europas første permanente bygg konstruert hovedsakelig av søppel. I tillegg til å ha blitt bygget til energiklasse A i det europeiske energisparesystemet EPC, og primært av studenter innen bygg og anlegg, arkitektur og design, er Brighton Waste House bygget av mer enn 85 prosent avfall.

– Det finnes ikke avfall, bare ting som er på feil plass.

Det sa avdelingssjef for bærekraftig arkitektur ved University of Brighton, Duncan Baker-Brown under en forelesning i 2013. Baker-Brown har ledet utviklingen av Brighton Waste House, hvor målet har vært å få et helt hus ut av ting som andre har kastet.

Dampsperrer er satt sammen av gamle vinylbannere, skadde finerplater og avlagte murstein har fått en ny sjanse som byggevarer, og en hel del forskjellig skrap har blitt brukt i bygget. Blant annet har isopor fra TV-innpakning, barberhøvler, olabukser, et lass DVD-esker og rundt 4.000 videokassetter fylt hulrom i konstruksjonen for å bidra til å isolere søppelhuset. 20.000 engangstannbørster fra Gatwick flyplass har også blitt inkludert i mengden søppel som har gått inn i prosjektet.

Skrot og bedring

– Skrap er en ressurs. I dag koster det penger å kvitte seg med avfall, og det koster penger å skaffe nye råvarer. Her kan man spare mye penger, uttalte Baker-Brown til publikum under presentasjonen av søppelhuset i Brighton.

Ironisk nok måtte tomten saneres på grunn av en tidligere søppelfylling før søppelhuset kunne bygges. Grunnen ble stabilisert ved hjelp av overskuddskalk, og en sokkel av lavkarbonbetong ble støpt før man bygde bæresystemet av finerkasser fulle av isopor, olabukser og plastavfall.

Ti tonn kalkrester blandet sammen med ti prosent leire har blitt pakket sammen for å skape murvegger som skal egne seg til å lagre solvarme. Huset er kledd i fasadefliser skåret ut av gamle tepper.

Analyse av de isolerende egenskapene i Waste House skal utgjøre en doktorgrad ved University of Brighton, og et bærekraftighetskurs på mastergradnivå skal også ta utgangspunkt i bygget.

– Prøv hardere

Søppelhuset har blitt designet ved universitetet, og elementer har blitt prefabrikert hos yrkesfagutdanningen ved City College Brighton and Hove. I alt 300 studenter har bidratt til design, prefabrikering, montering og bygging på plassen i samarbeid med lokal entreprenør Maers. Huset ble bygget mellom mai 2013 og april 2014.

– Hvis du designer noe, og designteamet ditt forteller deg at den grønne versjonen av det du vil bygge, er dyrere, da må du be dem prøve hardere. Hvis de ikke får det til, får du bare finne noen som kan, avslutter Duncan Baker-Brown.

Powered by Labrador CMS