Foto: Sindre Sverdrup Strand
Sår tvil om TEK10-regnestykke
Sintef Byggforsk-forsker Anders Kirkhus tviler på boligprodusentenes advarsel om at de nye kravene i TEK10 fører til en vesentlig kostnadsøkning for boligbyggerne.
Denne artikkelen er over ti år gammel.
I en gjestekommentar denne uka på bygg.no skriver Per Jæger; «Mange nye og strengere krav i byggeforskriftene har gjort det dyrere å bygge boliger. Typiske eksempler er krav om rullestoltilgjengelighet, strenge krav til energiforsyning og varmeisolering, og unødvendige krav om radonsperre der det ikke er radon. Men også på mange andre områder har myndighetene innført fordyrende krav.»
Sintef Byggforsk-rådgiver Anders Kirkhus imøtegår denne påstanden på NRKs nettsider. Han mener anslagene boligprodusentene kommer med om at leiligheter blir 600.000 kroner dyrere er feil.
Kirkhus viser til egne beregninger basert på et lite utvalg små leiligheter, som konkluderer med at kravene føre til litt større leiligheter. Kostnaden av denne økningen beregner de derimot bare til «noen få titusener».
Han tar blant annet for seg krav til baderommene. – Det har vært særlig mye hyling om baderommet, uten at jeg forstår hvorfor. Et baderom skal være tilgjengelig for bevegelseshemmede, det har det vært krav om siden Byggeforskrift 1987. Forskjellen er at kravet nå er mer konkretisert, sier Kirkhus til NRK.
Han mener at kravene i TEK10 om avstander på badet i praksis er de samme som i 1987, og at det eneste nye er at det skal være mulig å dusje rett på gulvet samt å plassere vegghengt hjelpeutstyr i dusjsonen og bak toalettet. Kirkhus mener at disse kravene kan oppfylles med seks millimeter tykkere vegger.
– Da skjønner jeg ikke hvorfor et baderom bygget etter TEK 10 skal koste flere hundre tusen mer enn før. Eller sammenlikner man med baderom som egentlig var ulovlige, spør han.