Slik kan det nye vannspeilet i Operaallmenningen bli seende ut. Illustrasjon: SLA landskabsarkitekter

Sanner sier ja til vannspeil i Operaallmenningen

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner har vedtatt en løsning med vannspeil i Operaallmenningen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Det skriver kommunal- og moderniseringsdepartementet på sine sider.

– Et vannspeil gir større bruksmuligheter, og vil gi et mer aktivt byrom enn om fjorden videreføres inn i området, sier Jan Tore Sanner.

Vedtaket er i tråd med ønsket fra Oslo kommune, som har foreslått å etablere et kunstig vannspeil på plassen mellom den gamle tollboden og det nye Deichmanske bibliotek i Bjørvika, heter det i pressemeldingen fra departementet.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Arkivfoto

Riksantikvaren hadde, ifølge meldingen, innsigelser til planen, og det ble ikke enighet mellom partene under meklingen av saken. Detaljreguleringen havnet derfor på kommunal- og moderniseringsministerens bord.

– Operaallmenningen representerer et viktig byrom. Et vannspeil vil gi flere muligheter for flere typer aktiviteter utenfor det nye Deichmanske bibliotek, Østbanehallen og Tollboden, enn hva en fjordbukt vil kunne tilføre området, sier Sanner.

Det er likevel viktig at vannspeilet får en slik utforming at det i størst mulig grad gjenskaper inntrykket av nærhet til fjorden foran de historiske bygningene, understreker Sanner.

Riksantikvaren ønsket å videreføre fjorden inn mot Oslo sentralstasjon og den gamle Østbanehallen. Dette var begrunnet med at et vannspeil ikke vil gjenskape det historiske elementet i området på samme måte som en fjordbukt ville gjøre.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus har i sin oversendelse av saken til departementet anbefalt at alternativet med vannspeil vedtas. Dette er også anbefalingen fra klima- og miljødepartementet.


Powered by Labrador CMS