Leder i Rødt Oslo og bystyrerepresentant Siavash Mobasheri har vært kritisk til konsulentbruken på Ny Vannforsyning Oslo.

Rødt fikk konsulentsvar fra Vann- og avløpsetaten: - Interessant at byråden ikke har noe å si selv

Rødt stilte 15 skriftlige spørsmål og flere delspørsmål til byråd Lan Marie Berg om konsulentbruken på Ny vannforsyning Oslo. Nå har de fått svar uten at partiet føler de er blitt så mye klokere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel.

Ny vannforsyning Oslo

NVO-utbyggingen har en kostnadsramme på 12,5 milliarder kroner. Prosjektet skal gi hovedstaden en ny uavhengig vannforsyning med en annen råvannskilde enn Maridalsvannet, og skal etter planen være ferdigstilt i 2028.

Det er bestemt at den 19,5 kilometer lange råvannstunnelen fra Holsfjorden til Oslo skal drives med to tunnelboremaskiner (TBM) og fjellsikres og tettes med betongsegmenter. Vann- og avløpsetaten anbefaler også TBM for 11 kilometer i rentvannstunnelen fra Stubberud til Huseby.

Det skal også bygges mye mer, blant annet et underjordisk vannbehandlingsanlegg, driftsbygg, adkomstunneler og nye vannforsyningstunneler (stamnett).

Kommunen jobber under tidspress i milliardprosjektet etter at Mattilsynet påla Oslo kommune å etablere en fullgod reservevannsløsning innen 1. januar 2028.

– Jeg tenker at svarene var som forventet, veldig runde formuleringer som ikke egentlig sa så veldig mye. Og så er det jo interessant at byråd Berg ikke har noe å si selv, men overlater alt til etaten, skriver leder for Rødt Oslo og bystyrerepresentant Siavash Mobasheri i en e-post til Byggeindustrien.

Rødt-politikeren viser til at svaret han fikk fra byråden var et vidersendt brev fra prosjektet og etaten.

– Jeg er kritisk til at byrådet ikke en gang forsøker å få fram sine prinsipielle synspunkter i denne saken. Da veit vi heller ikke hva den politiske ledelsen egentlig mener om at et offentlig eid selskap skal organiseres på en måte som gjør at det hele tiden vil være avhengig av eksterne konsulenter i stedet for å bygge opp egen kompetanse, legger han til.

Byråd Lan Marie Berg (MDG) tilbakeviser Rødts påstand om at hun overlater alt til etaten i konsulentsaken. Svaret fra byråden kan du lese nederst i saken.

Redegjørelse

Bakgrunnen for spørsmålene fra Rødt og Mobasheri er Byggeindustriens sak fra november om millionkostnader knyttet til innleide ledere i prosjektet.

Saken vakte oppsikt i det politiske miljøet og resulterte umiddelbart i krav fra byråden om en grundig redegjørelse fra etaten.

VAV har understreket at alle spilleregler er fulgt, og Kommuneadvokaten i Oslo har på bakgrunn av VAVs redegjørelse konkludert med at etaten har ivaretatt krav til habilitet og likebehandling.

Men Rødt har ikke vært fornøyd med svarene de har fått og stilte i begynnelsen av januar en rekke nye spørsmål rundt den 10-årige innleien av prosjektdirektør.

– Vi er fortsatt uenige i at ett menneske har så unik kompetanse at de er nødt til å få det slik de selv ønsker for at de skal jobbe for Oslo kommune. Det må være mange folk som har erfaring fra store prosjekter, både i kommunen, staten og i næringslivet. Bare de siste årene har kommunen hatt store kommunale prosjekter med prosjektledere som har jobbet med nye Deichman, Operaen og Fornebubanen, skriver Mobasheri til Byggeindustrien.

Han mener man i større grad kunne sett etter lederkompetanse fremfor spisset fagkompetanse i 12,5 milliardersprosjektet.

– Underlig holdning

Rødt reagerte også på at VAV i redegjørelsen opplyste at kravene til ny prosjektdirektør lå på et nivå som innebar at det var få i Norge som kunne bekle Norge og at prosjektet ville trenge en langt større kapasitet enn det som VAV besitter i forhold til gjennomføring av en rekke andre prosjektet.

«Prosjektet er også en engangsforeteelse som det ikke vil være riktig å bygge opp egen kapasitet for internt i VAV. En slik kapasitet vil i noen grad være overflødig etter at utbyggingen er ferdigstilt», skrev VAV i redegjørelsen i desember.

Rødt spurte byråden om det var sånn at prosjektlederen skulle være så eksepsjonelt dyktig at VAV ikke skulle ha bruk for vedkommende etter at anlegget var ferdig.

Til det har VAV svart:

«VAV skulle gjerne beholdt en ressurs som prosjektdirektøren for NVO i etaten etter at NVO er ferdigstilt. Etter at NVO er ferdigstilt er det imidlertid p.t. ikke planlagt tilsvarende prosjekter. VAV antar at, selv om det er ønskelig å beholde prosjektdirektøren i etaten, vil personen mest sannsynlig søke andre tilsvarende utfordringer som NVO etter endt prosjekt. VAV har derfor forholdt seg til det vi mener er realistisk.»

– Jeg synes etatens holdning til å ha toppkompetent personell gående i organisasjonen etter prosjektet er underlig, sier Mobasheri til Byggeindustrien.

Frykter presedens

Han reagerer spesielt på formuleringen om at prosjektdirektøren mest sannsynlig ville søke andre tilsvarende utfordringer som NVO etter endt prosjekt og at VAV har forholdt seg til det de mener er realistisk.

Opposisjonspartiet reagerte også på at etaten i forkant av utlysningen av konsulentoppdraget gjorde sonderinger om hvorvidt prosjektdirektøren kunne være interessert i fast ansettelse, noe han ikke var.

Jobben som prosjektdirektør, som har hadde vært lyst ut to ganger tidligere som fast stilling, ble senere lyst ut som et konsulentoppdrag.

– Er det virkelig slik at Oslo kommune ikke trenger tunnel-byggekompetanse? Skal vi ikke ha ny t-banetunnel? Det er jo en annen etat, men poenget står seg. Vil vi egentlig ha det slik at om kompetansen er så unik og viktig at enkeltpersoner kan bestemme om de vil være ansatt eller på anbud? Kan ikke dette sette presedens? Samtidig merker vi oss at byrådet og VAV sier rett ut at de er klar over at ved bruk av eksterne ressurser så forsvinner kompetanse ut med de innleide, skriver Mobasheri.

Hva vil Rødt gjøre videre med saken?

– Vi mener at Oslo kommune skal slutte å være gullgruve for konsulentselskaper. Derfor kommer vi til å fortsette å foreslå kutt i konsulentbruk i etater og virksomheter i forbindelse med behandlingen av kommunens budsjett, svarer Mobasheri.

Har redegjort for saken for både bystyret og pressen

Byråd Lan Marie Berg (MDG) avviser at hun overlater alt til Vann- og avløpsetaten i konsulentsaken på Ny vannforsyning Oslo.

– Det stemmer ikke. Jeg har redegjort for saken overfor bystyret og for pressen. Jeg ser det som naturlig at etatens egen redegjørelse kommer frem, i en sak hvor nettopp deres vurderinger er det sentrale, skriver Lan Marie Berg i en epost til Byggeindustrien.

Hun viser til at hun har bedt om en redegjørelse fra etaten om innleie av prosjektdirektør og at hun har redegjort for bystyret.

– Denne saken er grundig belyst i flere omganger.

– Rødt frykter at saken kan sette en presedens dersom konsulenter selv kan være med å bestemme om de skal være fast ansatt eller innleid. Deler byråden denne frykten?

– Jeg tror tvert imot at denne saken har skapt økt oppmerksomhet om når og hvordan innleid kompetanse kan og bør brukes, og det er bra, sier Lan Marie Berg.

Byggeindustrien har vært i kontakt med Vann- og avløpsetaten, men de har ingen ytterligere kommentater til saken.

Lan Marie Berg (MDG) fyrte av den første salven for milliardprosjektet Ny vannforsyning Oslo i forrige uke.
Powered by Labrador CMS