Rockwool kutter utslippene med 80 prosent og avfallsmengden med opp til 99 prosent med ny elektrisk ovn
Rockwool gjenåpner steinullfabrikken sin i Moss med ny, elektrisk smelteovn. Mandag tok Rockwool Norge imot klima- og miljøministeren digitalt i forbindelse med verdensnyheten.
Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn møtte mandag administrerende direktør i Rockwool Norge, Morten Andersen, sjef for Rockwools fabrikk Moss Erik Ølstad og konsernsjef i Rockwool Group Jens Birgersson i en digital pressekonferanse i forbindelse med gjenåpningen av Rockwools Moss-fabrikk. I 2018 bestemte Rockwool Group seg for å investere i ny elektrisk smelteovn i fabrikken i Moss. Mandag denne uken kunne steinullprodusenten fortelle at produksjonen nå er i gang igjen ved fa
brikken, og nå med langt mindre klimagassutslipp og avfallsproduksjon.
– Av mine 35 år i Rockwool har de siste månedene vært de est begivenhetsrike. Dette er verdens største elektriske smelteovn for produksjon av steinullisolasjon, og den er utviklet av Rockwools egne ingeniører. Dette er en milepel for både Rockwool og for norsk byggebransje, sa Morten Andersen da han åpnet den digitale pressemeldingen fra de nyåpnede fabrikklokalene mandag.
Klimavennlig kinderegg
Med den nye elektriske ovnen reduserer Rockwool sine direkte CO2-utslipp med 80 prosent, en mengde som, ifølge Rockwools egne estimater tilsvarer utslippene fra 25.000 norske biler i året. Samtidig reduseres avfallet fra produksjonen med opp til 99 prosent.
Den nye smelteovnen gir også betydelig større kapasitet til å resirkulere gammel steinull fra byggenæringen, opplyser Rockwool.
– Sånn sett er dette et kinderegg, summerte klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn.
– Vil rose Rockwool for at dere viser vei for resten av industrien med dette nyskapende og viktige prosjektet. Slike prosjekter trenger vi flere av fremover, sa statsråden.
Først Moss så verden
Rockwool Groups svenske konsernsjef Jens Birgersson fortalte under pressemeldingen at den internasjonale steinullprodusenten nå planlegger å rulle ut elektriske smelteovner i hele verden. Vi er blant 70 til 80 selskaper i verden som har satt vitenskapsbaserte mål for klimagassreduksjon. Målet vårt er å redusere utslippene i scope én og scope to med 38 prosent innen 2034. Jeg vil takke teamet vårt som har utviklet dette, og jeg vil takke Enova for støtten, sa han.
Rockwools investering i ny teknologi i Moss utgjør samlet sett over 450 millioner kroner, og satsingen er delfinansiert av Enova med 101,5 millioner kroner.
Resten av produksjonslinjen i Moss er den samme som tidligere, så den nye ovnen utgjør ikke noen endring i produksjonskapasiteten, men Birgersson sier til Byggeindustrien at ovnen er dimensjonert slik at produksjonen også kan skaleres opp.
– Vi har ikke bygget en for liten ovn. Vi forsøker å passe på at vi har nok kapasitet, og som alltid tenker vi også fremover, sier han.