Riksantikvaren: En Bjørvika-løsning beboerne jubler for

Riksantikvaren trekker sin innsigelse mot planen for bygging av Munch-museum i Bjørvika, mot at et parkområde dobles i bredde. Dermed er alt klart for nytt Munch-museum.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Ap har ikke gitt opp Munch-kampen

Oslo Ap mener avgjørelsen om Bjørvika og Munch-museet er så viktig at saken ikke bør hastebehandles før kommunevalget til høsten.

Da enigheten mellom byrådet og Riksantikvaren om en plan for videre utbygging i Bjørvika ble kjent onsdag, varslet byrådsleder Stian Berger Røsland (H) at reguleringsplanen vil bli behandlet før valget i september. Han har også ført samtaler med partigruppene til Venstre, Frp og Høyre og legger til grunn at det blir flertall i det nåværende bystyret for forslaget.

Arbeiderpartiet i Oslo har programfestet at det fortsatt ønsker Munch-museet på Tøyen.

– Slaget om hvor museet skal være, vil først stå når finansieringen skal vedtas. En reguleringsplan er en mulighet, men ikke en plikt til å bygge, sier Tone Tellevik Dahl (Ap), nestleder i byutviklingskomiteen i bystyret, til NTB.

Partiets byrådslederkandidat, Libe Rieber-Mohn, advarer det sittende byrådet mot å få gjennom en Munch-avgjørelse før valget.

– Her må Oslos innbyggere få si sitt, understreker Rieber-Mohn.

Riksantikvar Jørn Holme og byrådsleder Stian Berger Røsland (H) i Oslo har «etter krevende, men konstruktive forhandlinger» blitt enige om et forlik om reguleringsplanen for deler av Bjørvika, opplyste byrådet onsdag.

Avtalen innebærer at Riksantikvaren trekker sin innsigelse mot den eksisterende Munch-/Deichmansplanen. Partene har dessuten blitt enige om at Riksantikvaren ikke skal fremme den varslede innsigelsen mot reguleringsplanen for Operaallmenningen.

– Flertall
Avtalen innebærer at byrådet fremmer en ny reguleringsplan for Kongsbakken, med en dobling av parkområdet. Saken går nå videre til politisk behandling.

– Jeg har ført samtaler med partigruppene til Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre om punktene i avtalen og legger til grunn at det vil være flertall i Oslo bystyre for at avtalen blir realisert, sier Røsland.

Riksantikvaren fornøyd
Riksantikvar Jørn Holme innrømmer at han ikke fikk gjennomslag for alle kravene, men er likevel godt fornøyd.

– Avtalen gjør at ikke Kongsbakke-området blokkeres. Jeg tror mange av beboerne jubler over dette, sier Holme.

Et rundt 50 meter bredt belte med planlagte blokker på ni etasjer blir nå borte fra området.

Riksantikvaren understreker at Kongsbakke-området hele tiden har vært det viktigste. Området vil bli en fortsettelse av Middelalderparken og sikre forbindelse mellom parken og fjorden.

– Museet er en utfordring
Samtidig som det er inngått et kompromiss, ser Riksantikvaren utfordringer rundt byggingen av Munch-museet, det 57 meter høye bygget med navnet Lambda.

– Det planlagte Munch-museet er fortsatt en utfordring og vil uten tvil være dominerende i området, særlig fra operataket mot Ekebergåsen, sier Holme.

Solheim gratulerer
Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) er godt fornøyd med at partene er kommet til enighet.

– Jeg vil gratulere Oslo kommune og Riksantikvaren med at de har kommet til enighet om reguleringsplanen om Munch – Deichman. Middelalderbyen i Oslo er ett av de viktigste historiske områdene i Norge, sier Solheim.

Dette åpner for at Oslo bystyre kan vedta reguleringsplanen med endelig virkning, påpeker statsråden.

Utbygger venter erstatning
Selskapene Hav Eiendom – eid av Oslo Havn – og Oslo S Utvikling – eid av Entra Eiendom, Linstow og Rom Eiendom, står for utbyggingen i Bjørvika.

Administrerende direktør Paul E. Lødøen i Oslo S Utvikling er overrasket over at byrådet ikke har gitt utbyggerne signaler om avtalen som er inngått.

– De lover bort eiendom som tilhører andre. Vi er forhandlingsvillige og løsningsorienterte, men da må vi bli invitert med, sier Lødøen til NTB.

Foreløpig er det ikke kjent om det utvidede parkområdet tas fra Oslo S Utviklings eller Hav Eiendoms områder.

– Vi venter selvfølgelig at vi får en erstatning fordi arealene vi mister, enten i form av andre tomter, eller en økonomisk kompensasjon. Hvis ikke vil dette få juridisk etterspill, varsler Paul E Lødøen.

Ifølge Dagens Næringsliv er tomteprisen og gevinsten ved utbygging og salg av boliger i det aktuelle området om lag 600 millioner kroner.

Powered by Labrador CMS