Christian Gohier er en av seks nye montører i Renta Stillas som har fått jobb gjennom virksomhetens nye rekrutteringsmetode.
Christian Gohier er en av seks nye montører i Renta Stillas som har fått jobb gjennom virksomhetens nye rekrutteringsmetode.

Christian (24) fikk stillasjobb med ny rekrutteringsmetode

Renta Stillas har i samarbeid med NAV utviklet en ny rekrutteringsmodell til stillasbyggerfaget. – Befriende å ha fått en aktiv jobb, sier den ferske stillasmontøren Christian Gohier.

Publisert Sist oppdatert

– Nå er det digg her ute. Jeg kan stå i singlet å jobbe med solbriller, sier en lattermild Christian Gohier, som for få uker siden ble ansatt som stillasmontør i Renta Stillas.

I strålende sommersol og med idyllisk fjordutsikt, monterer han et høyreist stillas til det nye Mariakvartalet i Bjørvika i Oslo.

– Jeg trives. Det er en spennende jobb. Jeg jobbet mye i servicebransjen tidligere, blant annet i restauranter og som bartender, men det ble veldig monotont. Her er det mer variasjon. Du møter heller ikke opp på samme sted hver dag, men får jobbe på ulike prosjekter på ulike plasser. Det også er befriende å ha fått en aktiv jobb. Jeg er glad i å trene og liker å jobbe fysisk, sier han.

Gohier er en av i alt seks nye stillasmontører i Renta Stillas som har fått jobb gjennom en ny rekrutteringsmodell. Modellen innebærer at NAV finner interesserte kandidater til en fire ukers opplæringsperiode i virksomheten.

– Jeg hadde ikke tenkt på at dette var en mulighet engang hvis ikke NAV hadde foreslått opplæringstilbudet. Jeg trodde du måtte ha fagbrev først for å jobbe med dette, men nå har jeg skjønt at du også kan ta fagbrev mens du jobber. Det er noe jeg nå vurderer å gjøre, sier han.

Skrikende behov

Byggeindustrien omtalte nylig at stillasbransjen sammen med en rekke mindre fag i byggenæringen sliter med å rekruttere nok arbeidskraft.

Styreleder Geir Gule i Stillasforum uttalte at de over tid har sett en trend med stadig færre lærlinger, og påpeker at det vil bli et skrikende behov for stillasarbeidere når boligbyggingen tar seg opp i løpet av ett til to år.

Nå håper Renta Stillas at den nye rekrutteringsmodellen kan bidra til å snu trenden.

– Vi har som resten av stillasbransjen et stort behov for flere montører, og ønsker derfor å prøve ut nye rekrutteringskanaler. Det nye samarbeidet med NAV har fungert veldig bra, og så langt har vi i to omganger ansatt til sammen seks nye montører. Målet er at de nå skal bli lærlinger og ta fagbrev, sier daglig leder Kristian Borud i Renta Stillas.

Speed-intervjuer

Rekrutteringsprosessen starter med at de gir NAV visse kravspesifikasjoner om hva de ser etter i en stillasmontør.

Daglig leder Kristian Borud i Renta Stillas.
Daglig leder Kristian Borud i Renta Stillas.

– Yrket innebærer tungt arbeid i høyden, så kandidatene bør blant annet være i grei fysisk form. NAV informerer også om faget, så de potensielle kandidatene får en forståelse om hva jobben går ut på. Når de har funnet interesserte kandidater, så inviteres de videre på et infomøte som Renta Stillas holder i regi av NAV, forteller Borud.

Under infomøtet får kandidatene et nærmere innblikk i faget, samt hva som kreves og forventes av en stillasmontør, Renta Stillas som arbeidsgiver, og hvordan opplæringsperioden vil foregå.

– Etter en rekke speed-intervjuer er det noen som faller fra, mens andre fatter mer interesse. Så får noen av dem tilbudet om å bli med videre på fire ukers opplæringsperiode hos oss, sier han.

– Litt som Kompani Lauritzen

Nylig hadde Renta 14 kandidater på opplæring gjennom den nye rekrutteringsmodellen.

– Det er en slags miniskole. De får alle en innføring i stillasteori og praktisk opplæring i å bygge ulike typer stillaser. Vi starter med det elementære innenfor stillasbygging, og har deretter en bratt opplæringskurve. De får fallsikringskurs før de skal arbeide i høyden, og det er mye fokus på ergonomi, løfteteknikk og generell HMS, sier Borud.

Han legger til at deltagerne følges opp av instruktører gjennom hele arbeidstreningen.

– Kandidatene er også inne til ukentlige samtaler, hvor de får feedback på utviklingen deres. Vi er litt inspirert av Kompani Lauritzen der, sier Borud lattermildt.

Ikke utlærte

Det forventes imidlertid ikke at deltagerne er ferdig utlærte stillasbyggere i løpet av en måned.

– Det vi forventer, er at de utvikler seg og er på et visst nivå etter fire uker. Samtidig ser vi etter gode personlige egenskaper og holdninger, og har tydelig krav til innsats og oppmøte, sier han.

– Hva slags tilbakemeldinger får dere fra deltagerne?

– Det varierer. Noen finner fort ut at dette ikke er noe for dem, andre er ikke kvalifisert, mens noen ender opp som fast ansatte stillasmontører. Det er et til dels fysisk yrke og det kan oppleves røft å jobbe så mye ute. Du må ha en egen type mentalitet, sier Borud.

Lokale medarbeidere

Renta Stillas har nå samarbeidet med NAV om rekruttering i to omganger. I første runde endte de opp med å ansette to av kandidatene, mens de i siste runde endte opp med fire nyansatte.

– Vi er veldig fornøyde. Mange i stillasbransjen er utenlandske arbeidere som jobber i rotasjon. Med denne modellen sitter vi igjen med flere medarbeidere fra nærområdet, noe som gir en god variasjon i arbeidsstokken, sier Borud.

Han sier at planen er at alle de nyansatte skal bli lærlinger og ta fagbrev innen stillasbyggerfaget.

– Målet er at de skal bli fagarbeidere, og det er noe de ønsker selv også. De har også mange muligheter internt til videreutvikling og få mer operativt ansvar, sier Borud.

Powered by Labrador CMS