NAV-direktør Hans Christian Holte, Veidekkes konsernsjef Jimmy Bengtsson og programleder Thomas Seltzer på scenen under Arendalsuka. Foto: Christian Aarhus
NAV-direktør Hans Christian Holte, Veidekkes konsernsjef Jimmy Bengtsson og programleder Thomas Seltzer på scenen under Arendalsuka.

Veidekke-sjefen ber myndighetene ta skolegrep

Veidekkes konsernsjef Jimmy Bengtsson trakk frem Skole på byggeplass som en god måte å hindre utenforskap på, men ber samtidig myndighetene sette denne type ordninger i system og rulle det ut i hele landet.

Publisert Sist oppdatert

Veidekke hadde hentet inn programlederen i NRKs Trygdekontoret, Thomas Seltzer, til en times seanse om utenforskap på Kanalplass-scenen på Arendalsuka. Det ble nærmest en time lang live-sending av det populære programmet.

Én etter én satt gjestene fokus på at én av fem faller utenfor arbeidslivet, hvorfor dette skjer og hvordan vi kan forebygge det. Til slutt satt Veidekkes konsernsjef Jimmy Bengtsson og NAV-direktør Hans Christian Holte fokus på hva som gjøres for å forhindre det, og hvordan man kan bruke ressursene arbeidslivet trenger og kommer til å trenge i enda større grad i årene fremover.

92 prosent ut i arbeid

Veidekke trakk naturlig nok frem sitt suksessprosjekt Skole på byggeplass, hvor skoletrøtt ungdom i 25 år har fått sjansen til å få seg fagbrev innen bygg og anlegg rett på byggeplassen. I etterkant uttrykte Veidekke-sjefen forundring over at man ikke skalerer opp et opplegg man vet virker.

– Jeg vet jo at det finnes andre aktører i bransjen som jobber med nesten det samme, og jeg hadde for eksempel en samtale med Hæhre som også driver med det samme. Det vi ser, det er jo at Skole på byggeplass funker. Altså 92 prosent av de som går igjennom skolegangen, kommer ut i arbeidslivet. Det er jo et fantastisk resultat, sier Bengtsson til Byggeindustrien.

– Og jeg mener jo at myndighetene, altså skolevesenet i Norge, kunne bestemme seg for at det her er en type skolegang som vi skal etablere i hele landet, og innen flere bransjer. Da skulle vi helt sikkert fått ut mange flere av de som faller utenfor skolegangen, inn i arbeidslivet. Dette er en fungerende modell som politikere, myndigheter og næringsliv kunne samarbeide om å etablere i hele Norge, legger konsernsjefen til.

– Kan skje bra ting

Veidekke har hatt mange politikere innom Skole på byggeplass igjennom årene, men sannheten er at antall som går utdanningsveien via deres byggeplasser, har blitt færre.

– Vi hadde mange flere steder med Skole på byggeplass på for 20 år siden enn vi har i dag. I dag er det bare Oslo og Jessheim. Men vi forsøker jo å få litt fart på det igjen. Hva Veidekke gjør, og hva Hæhre og hva andre gjør, det er bra, men det er veldig små tall som det handler om. Og jeg tror at de tallene skulle kunne bli ganske store om man bestemte seg for å systematisere denne typen av skolegang som et ansvar for skolevesenet i Norge. Vi hører jo på alle de som snakker her, at det har blitt et større og større problem med utenforskap, sier han.

NAV-direktør Hans Christian Holte roste både Veidekke og Hæhre for initiativene de har dratt i gang.

– Det er jo slik at vi ser at når vi jobber sammen med arbeidsgivere ute på arbeidsplassen, og ser at folk kommer inn, kanskje halvveis ferdig utdannet eller med en eller annen utfordring, kanskje rett fra gamer-rommet, så kan det faktisk skje veldig bra ting, sa Holte fra scenen.

Powered by Labrador CMS