– Vi håper dagen i dag skal resultere i mange gode, konkrete råd om hvordan vi skal få flere kvinner inn i vår næring. Dette er bare starten!
BNL-leder Jon Sandnes innrømmet at han var både spent og forventningsfull da han onsdag morgen ønsket mer enn 100 bedriftsledere, HMS-ansvarlige og andre fra byggenæringen til BNLs første konferanse om kvinnerekruttering.
Annonse
Sandnes er overveldet over responsen på initiativet han tok på tampen av fjoråret, da han inviterte hele næringen til idédugnad for å se på hvordan man kan få flere kvinner inn i næringen. Bakteppet er at det er bare 8-9 prosent kvinneandel totalt sett i byggenæringen, og kun to prosent på fagarbeidersiden.
– Vi trenger flere kvinner til å være med og bygge Norge. Med økt mangfold får vi tilgang på talenter fra hele befolkningen. Vi har allerede veldig mange gode forbilder som har vist at de kan bekle alle roller i hele byggenæringen, men de er for få, sier Sandnes til Byggeindustrien.
Han har store forventninger til samlingen og er tydelig på at dette bare er starten på noe større:
– Vi sitter ikke med fasiten på hva innsatsfaktorene skal være, selv om vi har mange meninger om det. Det vi håper å få ut av dagen i dag er gode råd på hvor vi skal bruke ressurene våre. I dag har vi mange ildsjeler, både enkeltpersoner, organisasjoner og bedrifter, men BNL ønsker å samle hele næringen i dette arbeidet, sier han.
Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm var en av mange foredragsholdere på rekrutteringsseminaret. Hun ga honnør til BNL for å sette temaet på dagsorden:
– Dere treffer tidsånden når dere setter kjønnsbalanse på agendaen og utfører et viktig samfunnsoppdrag når dere har tenkt å gjøre noe med dette, sier Bjurstrøm.
Hun pekte på at arbeidsvilkårene i ulike deler av arbeidslivet blir likere både for kvinner og menn hvis kjønnsbalansen blir bedre.
Administrerende direktør Kari Sandberg i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg savnet flere menn blant deltakerne, som besto av cirka nitti prosent kvinner:
– Jeg hadde håpet på flere mannlige ledere her i dag. Det er utrolig viktig at ledelsen i bedriftene er med på dette hvis vi skal få økt rekruttering av kvinner i byggenæringen. Det å ha en god kjønnsbalanse er kritisk viktig. På den måten tiltrekker vi oss mer talent, blir mer attraktive og lønnsomme, sier Sandberg.
Administrerende direktør Grete Aspelund i Sweco pekte i sitt innlegg på at mangfold er en nødvendighet for å lykkes. Rådgiverselskapet jobber bevisst og strategisk for bedre kjønnsbalanse.
– Det er kjempeviktig å få satt dette på dagsorden. For oss i Sweco har det vært viktig lenge, og vi er her fordi vi er opptatt av å styrke fokuset i byggenæringen og for å dele av våre egne erfaringer, sier hun til Byggeindustrien.
Under Aspleunds ledelse har selskapet økt kvinneandelen både i topp- og regionledelsen.
– Vi har fått det inn i vår strategi og jobber veldig strukturert med det. Samtidig ser vi at også vi har en god vei å gå for at alle ledere innser at alle må jobbe veldig målrettet og strukturert for å få til de endringene som vi ønsker – og som er viktige for å få økt lønnsomhet og verdiskapning i samfunnet, sier Sweco-sjefen.
Blant øvrige foredragsholdere var SINTEF-byggforsksjef Hanne Rønneberg, fagsjef Eli Heyerdahl i Rørentreprenørene, OBOS-sjef Daniel Siraj, Backe-sjef Eirik Gjelsvik, Bettina Gross i PNC, HMS-sjef Neda Kaizumi i Caverion og byggherredirektør Synnøve Lyssand i Statsbygg.