Omtrent 50 tonn med bygningsmasse raste fra nybygget på Brattøra i Trondheim i mars 2012 etter et betongelement fra toppetasjen sviktet (midt på bildet). En polsk bygningsarbeider omkom.
Foto: Ned Alley / Scanpix
Reinertsen kan miste sentral godkjenning
Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) har varslet Reinertsen AS om at selskapets sentrale godkjenning kan bli trukket tilbake.
Det er Adresseavisen som melder dette onsdag. Ifølge avisen mener direktoratet at Reinertsen hadde for dårlig styring med underleverandørene da en polsk bygningsarbeider mistet livet på Brattøra i Trondheim den 16. mars 2012.
Reinertsen har frist til 5. mai på å svare på varselet. Innen da må de dokumentere at de har fått på plass gode systemer for å styre sine underentreprenører og leverandører.
Klarer de ikke det, mister de sin sentrale godkjenning for overordnet ansvar for å utføre byggeprosjekter.
Alvorlig
Tilbaketrekking av sentral godkjenning er den strengeste sanksjonsmuligheten DiBK har.
– Vi ser tydelige tegn på at kvalitetssystemene i Reinertsen, særlig i styringen av underentreprenører og leverandører, ikke fungerer godt nok, sier avdelingsdirektør Steinar Fretheim i DiBK til Byggeindustrien.
– Hvor alvorlig er dette for Reinertsen som selskap?
– Med bakgrunn i det som er tanken bak godkjenningsordningen, oppfatter myndighetene dette som en alvorlig sak. Jeg vil også anta at Reinertsen tar dette på alvor, sier Fretheim, som ikke ønsker å gå i detaljer om hva tilsynet har avslørt.
– Politietterforskningen av arbeidsulykken på Brattøra er fortsatt ikke avsluttet, så varselbrevet vi har sendt til Reinertsen er foreløpig unntatt offentlighet, sier han.
– Er det vanlig at dere går til dette skrittet mot en så stor aktør som Reinertsen?
– Prinsippet er likt, enten du er stor eller liten. Vi kan ikke forskjellsbehandle noen. Men på generelt grunnlag kan jeg si at de største entreprenørene som oftest har ting på stell. Vi trekker rundt 35-40 godkjenninger i året, og de fleste av dem trekkes fra små og mellomstore bedrifter. Samtidig er det nettopp i dette segmentetflest bedrifter er en del av godkjenningsordningen, påpeker Fretheim og legger til:
– Vi ser at Reinertsen er et stort foretak med bred aktivitet, og vi tror de evner å ta tak i dette.
Avventer svar
Dersom Reinertsen mister den sentrale godkjenningen, har de likevel mulighet til å ta på seg ansvarsbelagt arbeid. Men da må selskapet dokumentere overfor kommunale myndigheter at de har de rette kvalifikasjonene og gode nok systemer på plass.
– Nå avventer vi svaret fra Reinertsen, så får vi se om de kan dokumentere at systemene de har fungerer. Klarer de det, er det godt nok for å opprettholde godkjenningen, sier han.
Har satt i verk tiltak
Reinertsen-direktør Trond Soligard sier til Byggeindustrien at de har mottatt brevet fra DiBK, og at de i sitt svar til direktoratet vil belyse forholdene som er tatt opp.
- Vi ser alvorlig på varselet, opplyser Soligard, som foreløpig er sparsom med å kommentere innholdet i varselbrevet fra DiBK.
Han legger likevel til at entreprenøren har satt i verk systemtiltak etter ulykken på Brattøra.
- Ja, vi har selvsagt jobbet med systemene og rutinene våre. Det kanskje viktigste tiltaket vi har satt i verk er at vi har fått på plass nye sikkerhetsforskrifter knyttet til montasje av prefab. Det er noe som ble gjort umiddelbart etter ulykken på Brattøra, sier Soligard.