SOPP. Oslo Fengsel åpnet i 1851 og er landets største fengsel. Sopp og råte tvinger nå frem omfattende rehabiliteringsarbeider. (Foto: Trond Joelson)
Må trolig stenge fengsel etter soppangrep
Samtidig som Norge sliter med lange soningskøer, har vedlikeholdsetterslepet i norske fengsler vokst til 3,7 milliarder. Nå må trolig deler av landets største soningsanstalt stenges midlertidig for å få gjennomført nødvendige rehabiliteringsarbeider.
Nylig ble det avdekket ekte hussopp i takkonstruksjonene i flere av byggene i Oslo Fengsel.
A-bygget som har til sammen 200 av de 400 soningsplassene i fengselet, er hardest rammet. Ekte hussopp er den mest fryktede skadesoppen i bygg, fordi den har en stor utbredelsesevne og gir kraftig vednedbryting.
Annonse
– Det ble holdt et krisemøte umiddelbart etter soppfunnet, men undersøkelser viser at det ikke er noe helsefare forbundet med verken å bo eller å jobbe i byggene. Likevel må vi gjøre noe for at tilstanden ikke skal foverre seg, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg.
Det ble også funnet råtesopp, muggsopp og avdekket gråråte i deler av bygningsmassen, viser en rapport fra Mycoteam.
Nå kreves det omfattende rehabiliteringsarbeider for å hindre at fengselet råtner på rot. Statsbygg anslår at det vil koste over 100 millioner kroner.
– Bygget kan neppe være i bruk under arbeidene og da må det finnes alternative oppholdssteder mens rehabiliteringen pågår, bekrefter Hege Njaa Aschim.
Soningskø
En stenging vil by på utfordringer for et norsk fengselsvesen som allerede nå har altfor få soningsplasser. Ved årsskiftet sto 1.200 personer i soningskø i Norge.
– Hvor mange plasser som blir berørt av dette og hvordan dette løses, vet vi ikke ennå. Det utredes i forprosjektet som allerede er i gang. Men målet er at så få plasser som mulig stenges, sier assisterende direktør i Kriminalomsorgsdirektoratet Jan-Erik Sandlie.
250 millioner for holde situasjonen i sjakk
Situasjonen som har oppstått i Oslo Fengsel, er trolig ikke unik. Ifølge Statsbygg viser en ny tilstandsrapport at det totale vedlikeholdsetterslepet i norske fengsler er på 3,7 milliarder kroner.
Statsbygg – som forvalter 380.000 kvadratmeter fengselsmasse i Norge – skal bruke 250 millioner kroner til vedlikeholdsarbeid i landets fengsler i 2014.
Det er ifølge Njaa Aschim mer enn hva som er satt av til oppgaven i statsbudsjettet. Statsbygg har derfor vært nødt til å gjøre interne rokkeringer i sine budsjetter.
– Vedlikeholdet hever ikke bygningsstandarden, men holder ting i sjakk. Den er heller ikke et bidrag til å øke kapasiteten, men kun til å opprettholde den. De store grepene som må tilfor å få mer formålstjenlige og moderne fengsler, krever ytterligere midler, sier Hege Njaa Aschim.
3,7 milliarder i etterslep
Tidligere har Statsbygg, som tok over forvaltningsansvaret for landets fengsler i 2009, operert med et vedlikeholdsetterslep på 3,2 milliarder kroner.
Nå viser en ny vurdering eksterne konsulenter har gjort for den statlige forvalteren at vedlikeholdsetterslepet er på 3,7 milliarder.
– Rapporten Statsbygg viser til har jeg ventet på, men foreløpig ikke sett. Vi er ivrige etter å få svar på hvordan tilstanden er i norske fengsler, og vil legge planer ut fra det, sier statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet om tallene Byggeindustrien presenterer.
Han innser at det store etterslepet i norske fengsler kan bidra til å forverre de allerede lange soningskøene.
– Vi har arvet disse problemene fra den forrige regjeringen, og nå er det viktig å få kontroll på de vedlikeholdsoppgavene som ligger der, sier Brein Karlsen og forsikrer samtidig at de er i gang med arbeid som skal lette på soningskøene.
– Vi jobber hardt for å øke fengselskapasiteten. Da blir det også lettere å håndtere rehabiliteringsutfordringene som ligger der, sier Brein-Karlsen.
Krevende og kostbart vedlikeholdsarbeid
Mange av byggene som i dag er i bruk er fra 1800-tallet og er ifølge Statsbygg svært krevende å vedlikeholde.
– Ofte er det snakk om murbygg som er lite energivennlige og kostbare å drifte. En rekke av dem preges av elde og utfordringene gjerne knyttet til vedlikehold av dører, vinduer, tak, drenering, ikke gode nok ventilasjon eller dårlige elektriske anlegg. Det er dessuten en utfordring at mange skal behandles som fredede bygg. Da blir det kostbart, sier Hege Njaa Aschim som anslår at en rehabilitering av Oslo Fengsel vil koste over 100 millioner.
Samtidig som takkonstruksjonene rehabiliteres, har Statsbygg valgt å gjennomføre nødvendige renoveringsarbeider i fasaden.
- Forprosjektet blir ferdigstilt til sommeren. Da må oppdraget for det videre arbeidet avklares med Kriminalomsorgen, sier Njaa Aschim.