Bildet viser en silo som raste sammen i uværet. Foto: Fremtind
Bildet viser en silo som raste sammen i uværet.

Kravene kommer fortsatt inn etter «Ingunn» - skader for opp mot 500 millioner

Tall fra Norsk Naturskadepool viser at det har vært anslagsvis 6.500 skader etter ekstremværet «Ingunn» som herjet i månedsskiftet januar-februar.

Publisert Sist oppdatert

Disse tallene kan fortsatt bli endret, presiserer de på sine nettsider.

Rundt en uke etter stormen ble det meldt om rundt 4.000 skader og erstatninger for om lag 300 millioner, men dette tallet har nå altså økt betraktelig.

Bjarne Aani Rysstad, kommunikasjonssjef i Gjensidige, opplyser at det bare hos dem er registrert over 1.400 skademeldinger.

– Det er mest stormskader, men også noen vannskader. Det er ulike type skader på bygninger. I tillegg har vi registrert en del skader på biler, campingvogner og båter, opplyser han.

Rysstad legger til at de er i løpende dialog med en lang rekke kunder og bidrar raskest og best mulig i tilknytning til alt som skjer i forbindelse med gjenoppbygging og så videre.

Gjensidige har registrert flest skademeldinger fra Bodø, Nærøysund og Frøya.

«Ingunn» rammet Trøndelag og Nordland hardest, og på målestasjonen Sklinna fyr i Leka i Trøndelag ble det målt vindkast på 51,5 meter i sekundet. Det tilsvarer 185 kilometer i timen.

Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige. Foto: Mats Stordal
Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige.

Store skader

Fremtind har totalt registrert nær 900 skader som følge av Ingunn, opplyser kommunikasjonssjef Anette Grønby Rein. Nordland og Trøndelag ble hardest rammet med henholdsvis 308 og 317 skader.

– Total erstatningskostnad beregnes foreløpig til å bli rundt 43 millioner kroner, men tallet kan fortsatt endre seg noe. Over halvparten av de 900 skadene er definert som naturskader, sier Rein.

Fremtind har registrert over 500 bygningsskader, 150 skader på innbo, 150 skader på biler og rundt 50 reiseskader.

– Én av de største skadene som er registrert hos Fremtind, gjelder en tomannsbolig i Bodø, der hele taket har blåst av. Anslått erstatningskostnad er satt til 5,5 millioner kroner, sier hun, og legger til at det er registrert mange usikrede gjenstander som blåser av gårde, samt takstein og takplater som løsner, i tillegg til en del skader på levegger og gjerder.

Flest takskader

Ellen Paulsen, kommunikasjonssjef i If Skadeforsikring, opplyser at de har fått inn drøye 800 skademeldinger etter «Ingunn».

– Vi ser at en hovedvekt av sakene er skader på hus og bygg, i tillegg til en del på hytter biler og båter, sier hun, og legger til at de fleste skadene etter stormens herjinger med hus og bygg, er skader på tak.

Ellen Paulsen i If Skadeforsikring. Foto: If
Ellen Paulsen i If Skadeforsikring.

– Kraftig vind rev av både takplater og taksten, møneplater og beslag, sier hun.

Senior kommunikasjonsrådgiver i Storebrand, Vibeke Hoff Norbye, opplyser at de dessverre ikke har noen oversikt over krav knyttet spesielt til «Ingunn», men at de merket en betydelig økning i antall skader i januar.

Anbefaler sikringstiltak

Anette Grønby Rein i Fremtind anbefaler folk å sikre eiendelene sine godt i forkant av en storm.

– Fortøyningen av båter bør forsterkes og biler bør parkeres i god avstand til store trær og lignende. Hvis skaden først har skjedd, er kundene pliktige til å gjøre det de kan for å begrense skadeomfanget, så lenge det er forsvarlig. Hvis taket har blitt skadet, eller takstein har løsnet, bør dette sikres for å unngå vannskade, opplyser kommunikasjonssjefen.

Hun forteller videre at de har opplevd et massivt skadeomfang så langt i år, som en følge av en rekke ulike værhendelser. De første to ukenes kuldeperiode resulterte i nærmere 1.200 frostskader. Deretter kom snøfall, mildvær og store nedbørsmengder – og til slutt «Ingunn».

– Til sammen utgjør dette en brutal start på året, med mange berørte kunder og svært hektiske dager for alle som håndterer skadene hos oss, sier hun.

Powered by Labrador CMS