Kunstverket Måken, som Pablo Picasso laget i naturbetong i 1969, ble nylig heist på plass i A-blokka i det nye regjeringskvartalet.

«Måken» har fått flytte hjem

Betongtavla med Pablo Picassos kunstverk «Måken» er fem ganger seks meter stor, og veier ti tonn. Nå har den blitt heist inn og gitt en permanent plass i Regjeringskvartalet.

Publisert

Kortversjon:

  • «Måken», et betongkunstverk av Pablo Picasso, var opprinnelig en del av Y-blokken som ble revet i 2020.
  • Etter å ha vært lagret i en temperert kasse i fire år, er kunstverket nå installert i resepsjonsområdet i den nye A-blokka i Regjeringskvartalet.

Oppsummeringen er generert av Labrador AI, men gjennomlest av en journalist.

– Det ble en luftig flytur, og det var jo spennende å se den henge der høyt over byggeplassen. Vi har imidlertid vektlagt å være på den sikre siden under flyttingen og har hatt gode sikkerhetsmarginer, så jeg var trygg på at det var en sikker siste reise, sier Statsbyggs prosjektdirektør Jard Bringedal i en pressemelding.

Statsbygg skriver i meldingen at det er Pablo Picasso som står bak «Måken», mens selve sandblåsingen er utført av den norske billedkunstneren Carl Nesjar. Kunstverket var tidligere en del av Y-blokken, og da denne ble revet i 2020, ble betongtavlen med kunstverket skåret ut og tatt vare på.

Flyttingen hadde gode sikkerhetsmarginer, ifølge byggherren Statsbygg.

Den 30 kvadratmeter store betongtavla har stått midlertidig i en temperert kasse på innsiden av byggegjerdet i Regjeringskvartalet i fire år, inntil den nå har fått sin plass i det kommende resepsjonsområdet i A-blokka.

A-blokka er et nybygg på 17.300 kvadratmeter over 11 etasjer, og er en del av første byggetrinn. Byggestart var sommeren 2022, og blokka skal stå ferdig i 2025. 

Ifølge Statsbygg vil en av regjeringskvartalets to hovedinnganger ligge i A-blokka, og det er planlagt at Nærings- og fiskeridepartementet og Klima- og miljødepartementet skal flytte inn.

«Måken» er for øvrig ikke det eneste kunstverket i betong av Picasso som har blitt flyttet. «Fiskene» ble flyttet i vinter.

– Nå er vi glade for at både «Måken» og «Fiskerne» er på plass i den nye A-blokken. Det har vært givende og utfordrende teknisk arbeid, sier Bringedal i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS