Tirsdag møttes de seks teamene som skal levere forslag på utforming til det nye regjeringskvartalet for første gang.Trond Joelson
Regjeringskvartalet: – En spennende idéfase
Utviklingsdirektør i Statsbygg, Bjørne Grimsrud, er full av forventning til de seks teamene som skal levere sine forslag på utformingen av det nye Regjeringskvartalet. Tirsdag møttes de for første gang i Høyblokka.
Nullpunktet – foran Høyblokka – var en symboltung skueplass for både Statsbygg og representanter for de seks tilbyderne. Det var her det fatale skjedde, men det er også her et nytt regjeringskvartal skal bygges.
– Teamene har fått utdelt sine oppgaver og det er nå arbeidet starter. Dette skal de jobbe med frem til midten av mars, forteller Grimsrud.
Annonse
De seks teamene er LPO/ Kristine Jensens Tegnestue/Norconsult, Snøhetta, White, BIG, Asplan Viak og MVRDV. Alle tilbyderne har fått to oppgaver hver. Tre av dem har fått i oppgave å se hva de kan gjøre innenfor et veldig kompakt område, mens de andre tre skal komme med forslag for et større område.
– Men alle teamene har fått som oppgave å se hva som kan løses innenfor regjeringens beslutninger, men å tolke det på sin måte, sier han.
Plukker fra tolv forslag
Når parallelloppdragene er ferdige skal de godt begrunnede og visualiserte forslagene stilles ut i april, før reguleringsarbeidet starter.
– Det er viktig å huske at i denne prosessen er det ikke kun ett forslag som kommer til å bli valgt. Dette blir en spennende idefasé, der man kan ta noe fra alle de tolv forslagene som kommer inn, påpeker Grimsrud.
Snøhetta: Samarbeid et stort pluss
Snøhetta er ett av firmaene som ble innstilt av Statsbygg til den åpne anbudskonkurransen for det nye regjeringskvartalet. Partner Kjetil Trædal Thorsen mener et samarbeid teamene imellom er et stort pluss.
– En idefasé vil bli veldig bra. Altfor mange prosesser er for lukkede og skjer i et slag vakuum. Her er det lagt til rette for at dette ikke skal skje, sier Thorsen.
Men arbeidet med hvordan det sentrale byrommet og regjeringskvartalet vil bli utformet, krever også et inngående samarbeid mellom alle de seks teamene. Thorsen er tydelig på at det fra de som deltar forventes en viss generøsitet.
– Man må faktisk være innstilt på å gi av seg sjøl uten å få gjennomført egne ideer. Sånn sett er denne prosessen en dugnad, mener han.
- Demokratisk arkitektur
Thorsen peker på det faktum at det ikke er mange prosjekter i denne kategorien og med det omfanget rundt om i verden. Han nevner omformingen av det sentrale Berlin som den siste av betydning.
– I det nye regjeringskvartalet skal man sementere viktige deler av norsk politikk og maktstruktur, holdningen til folket og en relasjon til langsiktig politisk virkelighet. Vi i Snøhetta tror at det finnes en mulig demokratisk arkitektur og byplantypologi som ennå ikke er oppdaget, og at en del av arbeidet vil dreie seg om å oppdage den.
– Og dette arbeidet kan vi komme til å se nå?
– Ja, dette prosjektet passer veldig godt til den type tenkning. Det er stor kontrast mellom sikkerhet og publikums- og bytilgjengelighet. Den kontrasten - om det er en kontrast eller en sammensmelting av flere forhold – kan løses uten å føle at man er avstengt. Spørsmålet er om regjeringen er tilgjengelig eller om det er en borg midt i byen. Vi tror det lar seg gjøre å kombinere disse to. Det kommer til å være vårt utgangspunkt, en demokratisk bytopologi, sier Thorsen.