Robert Eriksson foreslår å skjerpe straffene kraftig for arbeidskriminelle.
Regjeringen vil øke straffen for arbeidskriminalitet
LO mener det er på høy tid at arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) skjerper fengselsstraffene for arbeidskriminelle til inntil tre år.
Eriksson er tirsdag vert for et lenge varslet møte med partene i arbeidslivet om etterlengtede tiltak mot arbeidskriminalitet og sosial dumping.
– Der skal vi diskutere hvordan vi kan iverksette tiltak for å hegne om norsk arbeidsliv og sette en stopper for arbeidskriminalitet, sier Eriksson til NTB.
Toppmøtet tirsdag er «hastemøtet» som Eriksson varslet allerede før nyttår at han ville innkalle til. Årsaken til at det kommer i stand først nå er ifølge ham at det har vært vanskelig for alle parter å samles tidligere.
Allmenngjøringsloven
Statsråden foreslår nå å skjerpe straffene kraftig for arbeidskriminelle.
– Jeg skal være mye hardere i klypa enn de rødgrønne og øke strafferammene for alvorlig brudd på arbeidsmiljøloven fra ett til tre års fengsel. I tillegg foreslår vi å innføre fengselsstraff på inntil ett år for alvorlig brudd på allmenngjøringsloven, sier Eriksson.
Sistnevnte lov skal sikre utenlandske arbeidstakere lønns- og arbeidsvilkår som er likeverdige med norske arbeidere, og brudd på den straffes i dag kun med bøter.
– På høy tid
NHO og LO ba i vår regjeringen om å komme med tiltak mot sosial dumping og arbeidskriminalitet, et problem de mener er omfattende i norsk arbeidsliv.
– Det er på høy tid at det blir strengere straffer på dette området. Hittil har det vært mer lukrativt å bryte loven, for det har vært minimal risiko for å bli tatt, og straffene har vært ubetydelige, sier LO-sekretær Trude Tinnlund til NTB.
I tillegg til å svarteliste useriøse firmaer vil arbeidsministeren foreslå å utvide ordningen med koordinerte tilsyn. I dag gjennomfører Arbeidstilsynet, politiet og Skatteetaten flere tilsyn sammen – Eriksson vil diskutere om også Utlendingsdirektoratet og Nav kan være med.
Strukturelle tiltak
Også dette er LO positiv til, men Tinnlund mener Eriksson tar grep altfor seint.
– Vårt ankepunkt har vært at dette er et område som krever at man er på vakt hele tiden, for de useriøse er utrolig kreative når det gjelder å omgå regelverket, sier Tinnlund.
Hun påpeker at Erikssons tiltak ikke kan løse problemene alene og etterlyser derfor strukturelle tiltak som vil begrense markedet for de useriøse aktørene. Sju konkrete tiltak fra LO står også på dagsordenen under toppmøtet, blant dem en forenkling av allmenngjøringsloven.
Aps forslag?
Eriksson understreker at tiltakene han foreslår, bare er en del av løsningen på problemet. Han håper på en bred diskusjon med alle partene i arbeidslivet om en rekke tiltak.
Arbeiderpartiet fremmet forslaget i vår om å skjerpe straffene for arbeidskriminalitet, men da hadde Eriksson allerede lagt det fram for regjeringen, hevder han.
– Dette er en såpass alvorlig situasjon at det kan ikke handle om hvem som skal ha æren for hva. Det viktigste er å finne de gode tiltakene som ivaretar de seriøse og tar de kriminelle, sier Eriksson.
Han håper å sende forslaget om endring i straffebestemmelsene ut på høring før sommerferien. Han vil ikke love noen økte midler til Arbeidstilsynet, og påpeker at det fikk 12 millioner kroner ekstra til koordinerte tilsyn i statsbudsjettet for i år.