Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) sier at eierne av den omstridte Svalbard-eiendommen ikke kan selge den uten statens samtykke.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Regjeringen pålegger eierne av omstridt Svalbard-eiendom å innhente samtykke før salg
Regjeringen krever at eierne av Søre Fagerfjord på Svalbard innhenter samtykke fra staten før forhandlinger og et eventuelt salg gjennomføres.
– Dersom det finnes en kjøper som er villig til å betale en uforholdsmessig høy pris for denne eiendommen, så må man anta at det er fordi de ser for seg at det er mulig å utfordre norsk lovgivning og vern på en måte som vil kunne forstyrre stabiliteten i området og potensielt skade nasjonale sikkerhetsinteresser. Det kan vi ikke tillate, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) i en pressemelding mandag morgen.
Søre Fagerfjord er et 61 kvadratkilometer stort område sør på Spitsbergen, eid av det norske selskapet Kulspids. Det er det siste store, privateide området på Svalbard.
I mai ble det lagt ut for salg med en prisantydning på 3,5 milliarder kroner, og det har blitt antydet at andre stater kan være mulige kjøpere.
Omtalte Kina som mulig kjøper
Nå skriver regjeringen at Kongen i statsråd tirsdag i forrige uke fattet et vedtak som fastslår at det ikke kan forhandles om eller gjennomføres salg av eiendommen Søre Fagerfjord på Spitsbergen, eller direkte eller indirekte eierandeler i Kulspids, uten Nærings- og fiskeridepartementets samtykke.
Advokat Per Kyllingstad, som representerer selgerne, sa i mai til Dagbladet at alle stater som har tilsluttet seg Svalbard-traktaten, kan kjøpe eiendommen. Traktaten anerkjenner Norges suverenitet og forbyr militær bruk for «krigsliknende hensikter».
Han omtalte samtidig Kina som «en svært nærliggende og reell kjøper.».
Han sa også til TV 2 i mai at norske myndigheter og andre Nato-land har fått muligheten til å kjøpe eiendommen.
Mener salg kan true norske interesser
– Dagens eiere av Søre Fagerfjord har over lengre tid uttrykt at de vil selge eiendommen eller selskapet, og at de er åpne for å selge til aktører som kan utfordre norsk lovgiving på Svalbard. Det kan forstyrre stabiliteten i området, og potensielt true norske interesser. Derfor har vi sett det som nødvendig å stadfeste at et eventuelt salg av eiendommen eller eierandeler i selskapet ikke kan gjennomføres uten statens samtykke, sier næringsminister Myrseth.
Hun understreker at eiendommen ikke har noen verdi til bruksformål.
– Den ligger i et vernet område som er underlagt svært strenge restriksjoner. Det er også en tinglyst heftelse på eiendommen. Til tross for at det ligger klare begrensninger på eiendommen, synes ikke dagens eiere å respektere dette, sier Myrseth.