Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap) er glad for økt tilskudd til bransjeprogrammer. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Regjeringen gir 61 millioner kroner til bransjeprogram

Regjeringen styrker pengestøtten til korte og relevante etter- og videreutdanninger i fire bransjer med 61 millioner kroner, opplyser Kunnskapsdepartementet.

Publisert Sist oppdatert

– Mangelen på kompetent arbeidskraft kan ikke bare løses ved å utdanne flere. Kompetansepåfyll til de som allerede er i jobb, er minst like viktig, sier forskning- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap) i en pressemelding.

Pengene vil komme folk til gode i industri- og byggenæringen, solkraftbransjen, informasjonstrygghet og IKT-bransjen og finansnæringen, opplyser regjeringen.

I tillegg er det 49 søknader under behandling innenfor helse- og omsorgstjenestene, men de har ikke fått tildelt penger ennå.

Stort spleiselag

Det er partene i arbeidslivet som har foreslått hvilke bransjer som bør ha bransjeprogram.

Programmene innenfor solkraft og helse- og omsorgstjenestene er nye, og får sine første tildelinger i år, heter det.

I alt kom det 140 søknader inn til Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, som forvalter ordningen.

– Bransjeprogrammene er et spleiselag. Staten gir tilskudd til fagskoler, høyskoler, universitet og andre kurstilbydere som utvikler og drifter relevante tilbud, forklarer direktør Sveinung Skule, som sier programmene er populære.

Det er solkraftbransjen og industri- og byggenæringen som får mest penger i den nye bevilgningen. De får over 19 millioner hver. Informasjonstrygghet- og IKT-bransjen får i underkant av 12 millioner, mens finansnæringen er tildelt over 10 millioner. Hva helse- og omsorgstjenestene får, gjenstår å se.

Skreddersydd

Formålet med programmene er å gi ansatte, permitterte og arbeidsledige i bransjer med særlige behov for endring den nødvendige kompetansen til å mestre nye oppgaver, og dermed bli værende i jobben.

– Samarbeidet med partene i arbeidslivet gjør at vi får utviklet korte og fleksible utdanningstilbud som er skreddersydd til behovet i hver enkelt bransje, sier Skule.

Bransjeprogram er en tilskuddsordning der staten og partene i arbeidslivet samarbeider om å øke deltakelsen i kompetanseutvikling innenfor utvalgte bransjer. På den måten kan ansatte, permitterte og arbeidsledige få gratis kurs og utdanning.

Hvert bransjeprogram får tilskudd i tre år.

Powered by Labrador CMS